Secretarul de stat George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale: Este importanta respectarea principiilor fundamentale privind libera circulatie a lucratorilor si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2016, 17:54 Actualitate | Esenţial


Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat marti la Bruxelles la Consiliul Afaceri Generale (CAG), dedicat pregatirii viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din 18-19 februarie 2016, respectiv 17-18 martie 2016, informeaza Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa.
  • Comunicatul de presa transmis de MAE
Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astazi, 16 februarie 2016, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG). Reuniunea a fost consacrata, in principal, pregatirii viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din 18-19 februarie 2016, respectiv 17-18 martie 2016.

Astfel, in pregatirea proximului Summit european, ministrii pentru afaceri europene din statele membre au avut un schimb de opinii cu privire la proiectul de concluzii, axat pe pachetul de renegociere a relatiei Marii Britanii cu UE si gestionarea migratiei. Totodata, conform practicii, in cadrul reuniunii CAG, a avut loc o dezbatere asupra proiectului de agenda adnotata a Consiliului European din 17-18 martie 2016, care abordeaza aspecte privind migratia, Recomandarile Specifice de Tara (RST)/Semestrul European 2016 si consolidarea pietei interne.

Cu referire la relatia Marea Britanie - UE in pregatirea proximului Consiliu European din 18-19 februarie 2016, secretarul de stat George Ciamba a pledat pentru evitarea unei fragmentari in interiorul UE si a subliniat ca mentinerea Marii Britanii in UE si a unitatii si integritatii pietei unice sunt extrem de importante, inclusiv in raport cu perspectivele proiectului european. A evidentiat abordarea pro-europeana a Romaniei si a reiterat disponibilitatea pentru discutii constructive care sa conduca la identificarea de solutii acceptabile pentru toate partile implicate. De asemenea, a aratat ca multe dintre propunerile formulate sunt, in general, convergente cu viziunea si interesele Romaniei (in special cele privind guvernanta economica, consolidarea competitivitatii sau rolul parlamentelor nationale).

Referitor la propunerile privind beneficiile sociale si libertatea de miscare, a reiterat importanta respectarii principiilor fundamentale privind libera circulatie a lucratorilor si asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora. Cele mai importante aspecte pentru Romania vizeaza propunerile privind mecanismul de salvgardare si indexarea alocatiilor pentru copii. In ceea ce priveste mecanismul de salvgardare, secretarul de stat a subliniat necesitatea ca acesta sa fie nediscriminatoriu, sa se aplice prestatiilor necontributive si sa aiba un caracter exceptional, cat mai limitat in timp. Totodata, oficialul roman a aratat ca Romania va urmari ca propunerea de indexare a alocatiilor pentru copii sa nu se poata extinde catre alte prestatii sociale, subliniind importanta unor clarificari suplimentare in discutiile de la nivelul liderilor europeni. Totodata, aplicarea ambelor mecanisme trebuie sa nu se faca retroactiv astfel incat cetatenii care lucreaza deja pe piata muncii din respectivul stat membru sa nu fie afectati.

In ceea ce priveste migratia, subiect aflat pe agenda viitorului Consiliu European, cat si a reuniunii din martie a liderilor europeni, oficialul roman a accentuat necesitatea continuarii eforturilor UE de gestionare a migratiei, in paralel cu consolidarea securitatii frontierelor externe ale Uniunii. In context, a apreciat avansarea actiunii pe dimensiunea externa a migratiei si a reiterat importanta continuarii implementarii Planului de Actiune UE-Turcia. A mentionat, in context, vizita recenta a ministrului pentru afaceri europene turc la Bucuresti care a permis un schimb de opinii cu privire la evolutiile in raport cu problematica migratiei. A pledat, totodata, pentru accelerarea implementarii masurilor deja agreate si a reiterat sustinerea ferma pentru asigurarea functionalitatii spatiului Schengen, prin consolidarea securitatii frontierelor externe UE. A mentionat contributia substantiala a Romaniei la indeplinirea acestui obiectiv si a reiterat sprijinul pentru accelerarea adoptarii propunerii Comisiei Europene privind Agentia Europeana de Frontiera si Paza de Coasta.

In cadrul reuniunii CAG, ministrii pentru afaceri europene au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la implementarea noului Acord inter-institutional privind imbunatatirea reglementarii.

De asemenea, in marja reuniunii CAG, secretarul de stat George Ciamba a avut o intrevedere cu omologul britanic, David Lidington, pe teme de actualitate de pe agenda europeana, cu accent pe negocierile privind relatia Marii Britanii cu UE. Oficialul roman a reiterat aspectele de interes pentru Romania, prezentate inclusiv in sesiunea plenara a Consiliului, cu accent pe propunerile privind beneficiile sociale, insistand asupra importantei unor solutii in baza respectarii principiilor fundamentale privind libera circulatie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

531 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by