Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, precizeaza ca a fost in contact "continuu" cu specialisti din strainatate privind situatia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie", transmite Agerpres.

"Am fost in contact continuu cu acestia, cu colegii nostri din Franta, nu am fost numai eu in contact. Stiu ca am discutat si cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. Exista acest Centru european de control al bolilor, cu care ne consultam pentru a vedea daca putem face mai mult fata de ceea ce s-a facut pana in acest moment. Este o procedura standard. S-a luat contact cu dansii, o echipa probabil se va deplasa aici si vom da toate amanuntele in momentul in care se va intampla acest lucru", a afirmat ministrul Achimas-Cadariu, prezent la o conferinta la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta''.

Ministrul a aratat ca reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) s-au autosesizat si au facut determinari in conformitate cu procedurile uzuale.

"M-am consultat cu colegii mei vizavi de acest lucru si nu exista recomandari in acest sens, adica sa determinam E.Coli de pe portocale din cauza substantelor cu care au fost tratate", a explicat demnitarul.

Potrivit acestuia, reprezentantii DSP Arges au fost anuntati in legatura cu copiii bolnavi la data de 9 februarie iar in 10 februarie a inceput ancheta.

Intrebat daca Ministerul Sanatatii va cere Autoritatii Sanitar Veterinare sa analizeze si alte fructe, ministrul a spus ca le va solicita acest lucru daca se va impune si daca exista o suspiciune in acest sens.

"In acest moment nu am astfel de informatii, dar, daca ele vor aparea, vi le vom furniza. Sigur ca vom cere atunci cand se vor impune, trebuie sa existe o suspiciune in acest sens. E.coli exista practic unde exista mizerie. Este o bacterie care exista in mizerie", a mai aratat ministrul.

Totodata, a anuntat ca vor fi facute controale "incrucisate" la unitatile medicale din tara.

"Am evaluat intreaga retea pornind de la infectiile nozocomiale, stiti ca asta e o problema care ne-a preocupat, am afirmat-o si o sustinem in programul sectorial. (...) Am constatat cateva lucruri in sistem pe care ne propunem sa le imbunatatim. In primul rand, faptul ca, din varii motive, mecanismele de control nu functioneaza foarte bine si la conferinta din aceasta saptamana cu directiile sanitare vom anunta si programul inspectiilor. Vor fi controale incrucisate, practic vom avea echipe din doua judete care vor controla un al treilea judet", a adaugat ministrul.