Unul dintre copii internati cu sindrom hemolitic-uremic la Spitalul de Urgenta pentru copii "Marie Curie" din Bucuresti a murit marti dupa-amiaza, al treilea deces inregistrat in decurs de o circa saptamana, informeaza Digi24.

Surse medicale au declarat pentru Agerpres ca este vorba de un copil internat pe sectia ATI si intubat.

Copii internati la "Marie Curie" provin din localitati diferite ale judetului Arges, au varste diferite, cuprinse intre 7 luni si 1,5 ani.

In ultimele 5 zile, niciun copil din judetul Arges sau din alte zone ale tarii nu a mai fost raportat cu boala diareica grava.

Copilul care a murit marti dupa-amiaza, a decedat din cauza complicatiilor bolii si "nu se cunoaste cauza ca nume de microb" a spus, pentru Mediafax, dr. Mihaela Balgradean, sefa Sectiei Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".

Potrivit unor surse medicale, este vorba despre o fetita de un an si patru luni, care era intubata si care se afla la internata la terapie intensiva.

In Spitalul " Marie Curie" din Capitala, mai sunt internati noua copii diagnosticati cu sindromul hemolitic-uremic, sase dintre acestia se afla internati la Nefrologie si trei la Terapie Intensiva.

Tot marti, mai devreme intr-o conferinta de presa, directorul Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, dr.Adriana Pistol a declarat ca doi copii internati la sectia de nefrologie " vor pleca acasa, cu o situatie net ameliorata, ei nu au necesitat dializa".

Potrivit Adrianei Pistol, ceilalti patru copiii, internati la nefrologie vor avea nevoie de dializa peritoneala, dar "au o evolutie buna, practic ei au inceput sa isi reia treptat functia renala, au inceput sa manance, e un lucru extrem de important sa-si foloseasca tubul digestiv".

Directorul Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a spus ca este important ca acesti copii sa fie atent monitorizati pentru a nu ramane cu sechele. "Noi urmarim evolutia si progresivitatea functiei renale", a spus medicul.

"Ne mai intereseaza sechelele cu care ar putea ramane dupa perioadele de invaliditate pe care le-a presupus terapia intensiva, deoarece vorbim de copii care au fost intubati", a precizat medicul.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu a declarat, marti, ca medicii au facut "ce au considerat ca este oportun la acel moment" in cazul bebelusilor din Arges, aceasta fiind prezumtia de la care porneste si ca eventuale sanctiuni se vor aplica doar cand se va constata ca s-au facut "greseli".

"Sigur ca vom analiza aceste cazuri in amanunt, dar pornesc de la prezumtia ca medicii au facut ce au considerat ca este oportun in acel moment. Vom aplica sanctiunile cand constatam ca exista greseli", a declarat ministrul Sanatatii.

In privinta DSP Arges, ministrul a spus: "au fost anuntati in data de 9 februarie, iar in 10 au inceput ancheta. Anuntarea DSP este responsabilitatea spitalului".

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile inca din 10 februarie 2016 si fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialisti ai Centrului, in vederea acordarii de sprijin in efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire.

"Trebuie sa va spun ca am fost in contact continuu cu acestia, cu colegii nostri din Franta, nu am fost numai eu in contact. Stiu ca am discutat si cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. De asemenea, exista Centrul european de controla al bolilor cu care ne consultam in acest moment, pentru a vedea daca putem face mai mult fata de ceea ce s-a facut pana in acest moment. Este o procedura standard. S-a luat contact cu dansii, o echipa probabil se vor deplasa aici si vom da toate amanuntele in momentul in care se va intampla acest lucru", a declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit incepand de luni un sistem de raportare zilnica a tuturor cazurilor de diaree severa cu deshidratare a copilului cu varsta de pana la 5 ani, la nivelul intregii tari.

In ceea ce priveste tratamentul cu antibiotice, ministrul spune ca, din ceea ce stie, unii copii au ajuns destul de tarziu in spital, iar medicii au considerat de cuviinta sa ii trateze pe acestia cu antibiotice.

Potrivit ministrului, in urma evaluarii retelei de spitale pornind de la infectiile nozocomiale, expertii de la Ministerul Sanatatii au facut cateva constatari vizavi de nereguli din sistem pe care autoritatile isi propun sa le imbunatateasca.

"Din varii motive, mecanismele de control nu functioneaza foarte bine si la conferinta din aceasta saptamana cu Directiile sanitare, vom anunta si programul inspectiilor. Vor fi controale incrucisate, practic vom avea echipe din doua judete care vor controla un al treilea judet", a declarat Achimas.