Imobilele din zona Eroilor sunt in siguranta, afirma Metrorex intr-un comunicat de presa, compania spunand ca locatorii din zona ce fusesera nevoiti sa-si paraseasca locuintele se pot intoarce acasa de saptamana viitoare.

Potrivit sursei citate, luni Metrorex a primit expertiza care "a confirmat faptul ca imobilele sunt in siguranta, atat din punct de vedere al stabilitatii terenului de sub cladire, cat si din punct de vedere structura".

Desi cladirile nu au fost afectate in nici un fel ca urmare a evenimentului, pentru siguranta, s-au efectuat lucrari de consolidare a terenului de sub cladiri si din jurul acestora, se spune in comunicat.

In dupa amiaza zilei de luni, Metrorex a transmis o adresa catre Constructor si spre stiinta catre Consultant si Inspectoratul de Stat in Constructii, cu rezultatele expertizei.

"Din discutiile purtate cu constructorul, a rezultat ca acesta s-a angajat sa execute in locuinte lucrari de inlocuire a unor instalatii, precum si lucrari de vopsitorie, finisaje, etc. S-a stabilit de comun acord cu locatarii ca dupa finalizarea acestor lucrari, incepand cu saptamana viitoare acestia se pot muta in locuinte", se scrie in comunicat.

Metrorex transmite ca a initiat si participat la sedinte de lucru cu constructorul, proiectantul, consultantul si alti specialisti (verificatori de proiecte, experti) pentru a identifica masurile necesare, care au fost implementate in regim de urgenta reducand durata de executare a lucrarilor.

Astfel, Metrorex a contractat expertize de specialitate in:

- constructii hidrotehnice - expertize tehnice pentru stabilirea de solutii de punere in siguranta a constructiilor (retele) din zona afectata;

- geotehnica si fundatii - expertize geotehnice menite sa determine cauzele care au favorizat producerea incidentului, precum si solutiile de punere in siguranta si consolidare a terenului din zona afectata;

- constructii civile - expertize tehnice pentru stabilirea de solutii de punere in siguranta a cladirilor din zona afectata.

"Pentru a se evita o noua restrictionare a circulatiei, Metrorex a solicitat ca in perioada in care circulatia de pe bd. Eroilor este restrictionata, sa se realizeze si accesul care subtraverseaza acest bulevard. Aceste lucrari ar fi necesitat conform graficului o intrerupere a traficului in zona timp de trei luni - perioada prevazuta in proiect si programata pentru luna mai 2016", se mai scrie in comunicat.

Pe 12 decembrie 2015 in zona Eroilor unde se efectueaza lucrari pentru noua magistrala de metrou au aparut surpari ce au dus la inchiderea circulatiei pe un segment de drum si la evacuarea unor locatari din zona.