Un magistrat adevarat nu are voie sa isi exprime un punct de vedere cu privire la o cauza aflata in derulare, indiferent de etapa procesuala, a afirmat marti presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, potrivit Agerpres.

Livia StanciuFoto: Agerpres

"Un magistrat adevarat nu are voie sa-si exprime un punct de vedere cu privire la o cauza in curs de derulare, indiferent de faza in care se afla acel proces. (...) Magistratul, conform legii, isi exprima acel punct de vedere prin hotararea judecatoreasca pe care o pronunta sau in timpul cercetarii judecatoresti, raspunzand (...) punctual, prin dispozitivul incheierilor pe care le pronunta, diverselor exceptii, cereri (...) care sunt invocate de catre partile din doar. Nimic in afara cadrului procesual prevazut de lege", a declarat Livia Stanciu la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

In opinia sa, o atitudine rezervata si obiectiva ar trebui sa aiba si celelalte categorii de cetateni atunci cand discuta in spatiul public aspecte privitoare la dosare care inca nu au fost solutionate.

"Ceea ce mi-as dori eu este ca si alte profesii sau chiar si analisti politici, reprezentanti ai mass-media, parlamentari, sa imprumute din aceasta atitudine pe care o au, eu spun intr-o proportie covarsitoare, magistrati din aceasta tara, respectiv sa nu se transmita publicului larg informatii trunchiate, amputate, scoase din context, ci pur si simplu, daca tot vor sa-si exprime un punct de vedere, acel punct de vedere sa fie exprimat cu respectarea dispozitiilor legale, interpretand legea cu foarte multa buna-credinta. Nu avem niciunul dintre noi dreptul sa denaturam, intr-o forma sau alta, adevarul, sau sa-l ducem intr-un registru speculativ", a precizat sefa ICCJ.