China va reloca peste 9.000 de persoane inainte de punerea in functiune, anul acesta, a celui mai mare radiotelescop din lume, care, spera Beijingul, va impulsiona cautarea de viata extraterestra, scrie The Guardian.

Fast va fi cel mai mare radiotelescop din lumeFoto: Captura YouTube

Lucrarile la proiectul Fast (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope), in valoare de 165 mil. euro au inceput in provincia Guizhou in 2011 si se asteapta ca ele sa fie incheiate pana in septembrie.

Dar inainte de asta, 9.110 locuitori din regiunile Pingtang si Luodian vor fi “evacuati” din casele lor, a transmis agentia Xinhua marti. Fiecare va primi o compensatie de 12.000 de yuani (cca. 1.650 de euro) din partea guvernului.

Beijingul considera ca telescopul cu diametrul de 500 de metri, mult mai mare decat observatorul cu diametrul de 300 m din Porto Rico, este un simbol al puterii sale tehnologice.

Wu Xiangping, directorul general al Societatii Astronomice din China a declarat ca nivelul inalt de sensibilitate al Fast va ajuta cercetatorii sa “caute viata inteligenta in afara galaxiei si sa exploreze originile universului”.