Doi dintre copiii internati cu infectii digestive grave la Spitalul de Urgenta pentru copii "Marie Curie" din Bucuresti, la sectia de Nefrologie, vor fi externati marti, a declarat Mihaela Balgradean, seful Sectiei de Nefrologie a spitalului.

"Vor pleca acasa cu o situatie net ameliorata", a spus aceasta, precizand ca cei doi copii nu au avut nevoie de dializa.

Ceilalti patru copii internati la Nefrologie "au in continuare nevoie de dializa peritoneala" dar au "o evolutie foarte buna, practic au inceput sa-si reia treptat functia renala", a continuat Mihaela Balgradean.

In afara celor sase copii internati la Nefrologie, alti patru sunt la terapie intensiva, a mentionat aceasta.

"Va fi foarte greu sa dovedim cauza exacta a bolii"

Sefa Sectiei Nefrologie de la Spitalul 'Marie Curie' a precizat ca va fi foarte greu de depistat cauza exacta a bolii de care sufera copiii din judetul Arges internati la Bucuresti cu sindrom hemolitic-uremic.

'Este foarte greu si va extrem de greu sa dovedim cauza exacta a acestei boli. Boala are toate semnele ei clinice si o etichetam ca atare. Poarta acest nume, ii cunoastem toate manifestarile clinice, ii cunoastem toate manifestarile de laborator, insa in aproape 90% din cazuri, in toata lumea asta mare, nu se depisteaza cauza. Este greu de depistat pentru ca boala incepe cu o perioada de incubatie, dupa aceea cu o perioada de diaree si deja se pierde foarte mult timp in care germenele ca atare nu mai exista. Exista numai toxina lui, care este responsabila de dramatismul acestei boli', a afirmat Balgradean, citata de Agerpres.

Ea a explicat ca acesti copii nu au o tulpina de e-coli care sa explice starea lor.

'Este vorba de escherichia-coli enteropatogen, e o tulpina obisnuita de escherichia-coli care se poate gasi in orice tip de diaree si care nu are absolut nicio legatura cu sindromul hemolitic-uremic care este dat de o tulplina de E-coli enteroinvaziva, enterohemoragica, enterotoxica. Deci acesti copii nu au o tulpina care sa explice... Este o tulpina pe care putem sa o gasim la oricare poate si dintre noi la un moment dat, dar care nu e responsabila de boala', a sustinut Mihaela Balgradean.

La randul sau, Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a aratat ca nu este un lucru neobisnuit in astfel de situatii sa nu se poata identifica sursa infectiei.

'Incercam in continuare, dar nu este un lucru neobisnuit in astfel de situatii sa nu poti identifica sursa infectiei. Ma refer la partea care tine de microbiologie, de laborator. Au fost testate portocalele pentru (...) pesticide. Noi nu suntem competenti pe zona aceasta, insa concluzia la care am ajuns referitoare la cauza imbolnavirii de care discutam, de escherichia coli enterohemoragic, a fost generata (...) de evolutia clinica a cazurilor, de evolutia acestui sindrom hemolitic-uremic care este asociat aproape in totalitate cu infectia produsa cu aceste tulpini de escherichia coli', a spus Strambu.