Austria a reusit sa coalizeze in jurul sau tarile intransigente in fata crizei migrantilor, conduse de vecinii sai din estul Europei, inaintea summitului crucial al Uniunii Europene pe marginea acestui subiect, scrie AFP.

Ungaria a ridicat incepand cu 2015 garduri la frontieraFoto: Captura YouTube

Inaintea summitului liderilor europeni care are loc joi si vineri la Bruxelles, partizanii masurilor radicale pentru stoparea fluxului de migranti isi inaspresc discursul, convinsi ca solutiile aparate de Germania nu mai sunt suficiente.

Austria urmeaza sa anunte marti introducerea unei cote zilnice de solicitanti de azil admisi in tara din Slovenia, cu obiectivul de a "stopa pas cu pas" intrarile pe teritoriul sau, potrivit ministrului de Interne Johanna Mikl-Leitner (OVP, conservatori).

Acest plafon ar putea fi insotit de dispozitive de securitate, respectiv cativa kilometri de garduri la granita de sud a tarii.

Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria - grupul de la Visegrad care se impotriveste cotelor de migranti adoptate Comisia Europeana - au insistat luni pentru un "plan B" care sa contracareze carentele Greciei in gestionarea granitelor.

Premierul slovac Robert Fico se declara "pesimist" in ceea ce priveste capacitatea Greciei de a avansa in acest dosar, chiar daca Atena a anuntat marti ca a terminat patru dintre cele cinci "hotspots" de inregistrare a migrantilor prevazute pe insule unde au intrat peste 800.000 de migranti in 2015.

Alternativa grupului de la Visegrad: inchiderea granitelor de-a lungul rutei Balcanilor urmata de migranti, concomitent cu sustinerea Macedoniei si a Bulgariei, vecinii Greciei.

Efectul de domino

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre principalii inamici ai politicii de primire a refugiatilor incarnata de cancelarul Angela Merkel, a vorbit de construirea unei "linii de aparare", respectiv garduri la granitele de nord ale Greciei, unul dintre laitmotivele discursului sau.

Acest discurs isi gaseste de acum inainte ecou in randurile coalitiei centriste de la Viena. Cancelarul social-democrat Werner Faymann a sugerat la inceputul lui februarie trimiterea direct in Turcia a migrantilor care ajung in Grecia.

"Cu viteza luminii, guvernul a trecut de la politica lui Angela Merkel la cea a lui Viktor Orban partial din calcul politic, partial din cauza propriei neputinte", a acuzat deputatul Verde Peter Pilz.

Clasa politica austriaca este, ca si in alte tari europene, supusa presiunilor extremistilor de dreapta, care nu inceteaza sa creasca in sondaje.

Coalitia dintre social-democrati si conservatori a decis, in ianuarie, o cota de 37.500 de solicitanti de azil pentru 2016, fata de 90.000 de persoane primite in 2015 si urmeaza sa limiteze dreptul de azil in viitor.

Aflat in turneu in Balcani, saptamana trecuta, ministrul Afacerilor externe, Sebastian Kurz, si-a exprimat dorinta ca Macedonia sa fie pregatita sa inchida granita cu Grecia.

Omologul sau macedonean Nikola Popovski a explicat insa ca o inchidere totala a granitei "nu ar fi, in prezent, cel mai bun scenariu". El s-a declarat insa dispus sa gazduiasca pana la 400 de politisti din tarile UE pentru a ajuta autoritatile macedonene sa controleze granita cu Grecia.

Anticipand noi restrictii din Austria, Slovenia a inceput luni sa intareasca filtrarea migrantilor la granita, refuzand intrarea celor care "nu sunt amenintati" sau "provin din tari sigure".

"Efectul de domino de-a lungul rutei Balcanilor se deruleaza asa cum era prevazut", a afirmat luni ministrul austriac de Interne.

Organizatiile umanitare urmaresc aceste evolutii cu ingrijorare. "Atunci cand se inchide un drum, migrantii gasesc cai alternative si traficul de oameni creste", spune Babar Baloch, purtator de cuvant al Inaltului comisariat pentru refugiati din Ungaria.

Ungaria, unde tranzitul de migranti este aproape de zero de cand tara si-a inchis granitele, in toamna, a inregistrat in ianuarie o usoara crestere a numarului de persoane care incearca sa treaca de gardurile cu sarma ghimpata - o consecinta, crede Baloch, a obstacolelor care se acumuleaza pe ruta exodului.