Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat, marti, cu prilejul unei vizite efectuate in judetul Vaslui ca imbunatatirea conditiilor de detentie in tara noastra reprezinta o prioritate pentru Guvern, dar ca in Romania nu pot fi construite penitenciare "de pe o zi pe alta", transmite Agerpres.

PenitenciarFoto: Rompres

"Avem multe hotarari ale CEDO, care condamna Romania pentru conditii precare de detentie. A trecut prin Guvern un memorandum acum trei saptamani, prin care noi am cerut CEDO sa amane luarea unei decizii-pilot si pentru acest lucru trebuie sa venim cu un plan de masuri foarte concret cu privire la ce vrem sa facem si evident ca imbunatatirea conditiilor de detentie este prioritara, insa trebuie sa fim realisti. Noi nu vom putea construi penitenciare de pe o zi pe alta", a declarat Ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a efectuat o vizita la Serviciul de Probatiune din cadrul Tribunalului Vaslui, spunand ca a inceput in mod simbolic vizita cu acest serviciu.

"Eu cred ca daca vom consolida probatiunea in Romania, vom rezolva si problema de suprapopulare in penitenciare si nu in cele din urma vom rezolva situatia persoanelor cu condamnare, care merita sa-si execute pedeapsa intr-un mod demn, finalitatea fiind sa ne intoarcem in societate nu sa fim pierduti pentru societate', a mai afirmat ministrul.

Intrebata cum comenteaza faptul ca anumiti politicieni au ajuns sa condamne conditiile precare de detentie abia in momentul in care au fost ei insisi retinuti sau arestati, Raluca Pruna a precizat ca "problema conditiilor din penitenciare nu este una noua in Romania".

"De cand mi-am preluat mandatul am spus public faptul ca am avut ocazia intre 2000 si 2004, cand se faceau negocierile pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sa vizitez toate penitenciarele din Romania si conditiile erau si mai grave atunci decat sunt acum. Conditiile din penitenciare nu sunt o problema noua in Romania", a subliniat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei efectueaza si o vizita la Penitenciarul Vaslui, recent modernizat si reabilitat,