Procurorii militari continua ancheta in dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, ca urmare a ordonantei procurorului general de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Instantei Supreme, a anuntat, luni, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), potrivit Agerpres.

"In perioada 15 februarie - 24 martie 2016, au fost citate 211 persoane pentru a fi audiate in calitate de persoana vatamata, parte civila sau martor de catre procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare (...). Urmarirea penala in cauza se desfasoara intr-un mod ritmic, tinand seama de complexitatea deosebita a acesteia, in vederea solutionarii sale temeinice, legale si cu celeritate", se arata in comunicat.

In document se reaminteste ca, printr-o ordonanta din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii cu privire la reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii din dimineata zilei de 13 iunie 1990. Interventia violenta s-a soldat cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si mineri.

"Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior", se mai precizeaza in comunicatul PICCJ.