Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse a transmis, la solicitarea HotNews.ro, lista integrala a activitatilor cuprinse in programul "Start - o viata de calitate in siguranta", finantat in cadrul POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), in valoare de 170.207.156 RON, adica aproape 40 de milioane de euro. Reamintim ca acest proiect a fost derulat in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazu", care a intrat in proiect gratie conditiilor cu dedicatie puse de Directia pentru egalitatea de sanse in august 2014, pe cand ministerul muncii era condus de Rovana Plumb.

In raspunsul transmis HotNews.ro se arata ca bugetul de 170.207.156 RON a fost cheltuit in totalitate in cele 15 luni reprezentand perioada de derulare a proiectului. Potrivit Agentiei, s-au realizat in total zece activitati, care au inclus studii de cercetare, seminarii, rapoarte, concerte in mai multe orase din tara, campanii media de informare si constientizare asupra "egalitatii de sanse, fenomenului violentei domestice si traficului de persoane".

Vezi pe larg actiunile din program in documentul de mai jos

Raspuns Solicitare Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati

Daca ne rezumam la rezultatele concrete obtinute in urma programului, din raspunsul Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse retinem urmatoarele: "acreditarea/autorizarea unui program de instruire pentru domeniul ocupational "expert in egalitatea de sanse"; formarea profesionala a 1100 de specialisti persoane in grupul tinta ca "expert in egalitatea de sanse"; evaluarea de competente specifice ocupatiei de "tehnician in egalitatea de sanse pentru 3978 de persoane" Nu este clar din raspunsul Agentiei unde isi desfasoara activitata acesti experti, in cadrul caror autoritati si de ce era nevoie de ei.

Tot la capitolul rezultate, Agentia anunta ca a fost creat "SIRMES - sistemul informational unic integrat de raportare si management a cazurilor de incalcare a principiilor egalitatii de sanse, violentei domestice, traficului de persoane si violentei asupra copilului, cu aplicabilitate nationala". Nu e clar cine si cum utilizeaza acest program. Agentia mai anunta ca a fost creata linia telefonica gratuita 0800.500.333, functionala 24/24, la care victimele pot raporta orice incident de violenta domestica. Au mai fost create 4 locuinte de urgenta destinate victimelor violentei domestice in municipiul Bucuresti.