Actiunile chinezesti au scazut luni dimineata, dar corectiile au fost atenuate de o apreciere considerabila a yuanului si de o crestere a titlurilor comopaniilor din sectorul aurului in prima sedinta dupa vacanta bursiera de o saptamana tinuta de anul nou, transmite Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Scaderile actiunilor chinezesti listate la Hong Kong si valul de vanzari global de saptamana trecuta - generat de ieftinirea materiilor prime si de temerile privind impactul asupra bancilor europene - pusesera investitorii pe jat inainte de redeschiderea pietelor chinezesti.

Dar chiar si cu datele statistice aparute la primele ore, pierderile initiale au fost acoperite pana la pauza de pranz. Exporturile au scazut cu 11,2% in ianuarie fata de prima luna din 2015, iar importurile s-au prabusit cu 18,8%, ambele aratand mult mai rau decat se astepta.

Indicele celor mai importante actiuni din China, CSI300, era pe minus 1,4%, iar Shanghai COmposite Index pierduse 1,6%.

Investitorii s-au consolat partial datorita unui yuan mai puternic, moneda atingand luni cel mai important nivel din 2016.

Guvernatorul chinez a spus in weekend ca nu exista motive pentru o depreciere in continuare a yuanului, dand de inteles ca guvernul va pedepsi speculatorii.

“Sentimentul de azi din randul investitorilor in pietele chinezesti este adectat de lichidarile de pozitii de saptamana trecuta, dar impactul ar putea fi temporar. Banca centrala va mentine probabil stabilitatea yuanului pe termen scurt, asa ca deprecierea yuanului nu mai este un risc major pentru piata acum”, a spus Zeng Yan, strateg la Zhongtai Securities Co.

Efervescenta la Tokyo, dupa o saptamana neagra

Principalul index japonez, NIkkei, a urcat cu peste 7%, in ciuda datelor economice proaste in conditiile in care investitorii se asteapta la si mai mult interventii ale autoritatilor in economie.

Nikkei a pierdut 11% saptamana trecuta, iar luni a sfidat statisticile care au aratat ca economia Japoniei s-a contractat cu 1,4% in 2015.

Cresterile de luni au fost ajutate si de slabirea yenului si de declaratiile premierului Shinzo Abe, care a spus ca Tokyo va interveni “unde este necesar" pentru a influenta pietele forex.