Unul dintre cei 11 copii internati cu infectii digestive grave la Spitalul de Urgenta pentru copii "Marie Curie" din Bucuresti a murit luni dimineata. Este vorba de o fetita care era intubata, la sectia de Terapie Intensiva, transmite Digi24.

Fetita a murit la ora 3.00 luni dimineata. Ea fusese adusa la spitalul din Bucuresti pe 10 februarie, dupa ce fusese la Spitalul de pediatrie din Pitesti, a declarat luni dimineata Denis Stanescu, purtator de cuvant al spitalului din Capitala.

Sase bebelusi sunt la terapie intensiva, trei copii fac dializa si sunt in stare grava, au mai anuntat reprezentantii spitalului Marie Curie din Capitala.

Copiii sunt din Arges si fusesera internati in Capitala cu infectii digestive puternice provocate de Ecoli sau de rotavirus. Este al doilea deces provocat de sindromul hemolitic-uremic, dupa ce o fetita de 11 luni din Topoloveni, judetul Arges, murise in 4 februarie la putin timp dupa ce fusese internata in Capitala.

Duminica, medicii de la spitalul bucurestean anuntasera ca starea unui bebelus s-a inrautatit si ca doi copiii sunt intubati la sectia de Terapie Intensiva. In total, cinci bebelusi din cei 11 internati erau duminica in stare grava la ATI si faceau dializa peritoneala, a explicat medicul Denis Stanescu, purtator de cuvant al spitalului de copii.

Primele rezultate ale anchetei, asteptate luni

Deocamdata, autoritatile nu pot spune de la ce anume s-au imbolnavit copiii.Printre ipoteze ar fi apa cu care le-a fost preparata hrana, fructele si legumele consumate sau laptele praf.

Sambata, autoritatile au anuntat ca au luat probe din portocale de la un lant de magazine din judetul Arges dupa ce parintii au spus ca le-au dat copiilor suc facut din portocale cumparate de acolo. Probele au fost trimise la laboratorul din Capitala, urmand ca luni sau cel tarziu marti sa fie prezentate rezultatele analizelor, a declarat, sambata, presedintele ANSVSA, Andrei Butaru.

Totodata, o echipa a Ministerului Sanatatii a luat probe atat din spitalul judetean Arges, de unde au fost adusi unii dintre copii, cat si din casele lor si din alimentele din care au consumat. DSV Arges a anuntat ca este analizata si apa din reteaua publica.

"Rezultatele investigatiilor de laborator vor fi facute publice in 3-7 zile", a declarat in 11 februarie, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Victor Strambu. De asemenea, acesta a spus ca in acest caz nu se poate vorbi despre un focar, intrucat copiii provin din localitati diferite.

Dosar penal dupa decesul fetitei din Topoloveni

In 10 februarie, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti a anuntat ca a deschis un dosar de cercetare penala in cazul fetitei de 11 luni din orasul Topoloveni, diagnosticata cu sindrom hemolitic uremic si care a murit saptamana trecuta la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti, unde fusese transportata in stare grava.

Procurorii s-au sesizat din oficiu in acest caz si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa, au anuntat reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti.