Aproape 100 de persoane au participat duminica, in municipiul Sebes, la un "protest impotriva poluarii si a incompetentei autoritatilor", o parte dintre cei prezenti deplasandu-se ulterior la Alba Iulia, unde au pichetat sediul Agentiei pentru Protectia Mediului, anunta Agerpres.

Intr-o petitie adresata atat Institutiei Prefectului Alba, cat si APM Alba si Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, inmanata unui reprezentant al APM, semnatarii au sustinut ca aceste institutii "nu s-au implicat suficient de mult" si "nu au luat masurile necesare preventiei si controlului eficient al emisiilor din zona industriala a municipiului Sebes".

Spre deosebire de protestele organizate anul trecut, in perioada ianuarie-martie, in cadrul campaniei "Opriti poluarea in Sebes", cand au iesit in strada mii de localnici, de aceasta data doar in jur de aproape o suta de persoane au fost prezente la miting.

Anul trecut, cand protestatarii si-au manifestat direct nemultumirile legate de intentia companiei Kronospan de a deschide, prin divizia Kronochem, o noua instalatie de producere a formaldehidei. Acum, cei prezenti nu au afisat pancarte iar reprezentantii unor ONG-uri care au luat cuvantul au vorbit despre poluare in general.

Motivele care au declansat acest nou protest au legatura cu faptul ca, au sustinut organizatorii, autoritatile statului responsabile de mediu nu ar fi luat masuri reale pentru protectia sanatatii cetatenilor din Sebes.

Oamenii spun ca nici dupa protestele care au scos in strada mii de localnici nu a fost achizitionata inca o statie mobila pentru monitorizarea calitatii aerului dotata cu sistem de alarma atunci cand unul dintre poluantii periculosi atinge nivelul maxim, neexistand astfel aparatura pentru a face monitorizari independente si transparente.

De asemenea, protestatarii sunt nemultumiti ca nu ar fi fost intocmit un studiu de impact asupra sanatatii "relevant":"Concluzia noastra si a multor cetateni este ca autoritatile locale, judetene si nationale au demonstrat inca odata ca sunt incapabile sa gestioneze situatia de la Sebes, fapt pentru care am transmis doamnei ministru Cristiana Palmer-Pasca, invitatia oficiala la o intalnire cu societatea civila din Sebes (...). In concluzie, pentru faptul ca, dupa aproape zece ani de cand la Sebes oamenii simpli lupta impotriva poluarii, APM si GM Alba nu sunt dotate nici acum cu aparatura pentru a face monitorizari independente si transparente sau aparatele lipsesc ori sunt duse la recalibrari care dureaza aproximativ trei luni (trei luni in care emisiile la formaldehida si alte substante nocive nu sunt masurate si inregistrate), pentru toate acestea, si nu numai, cerem din nou demisia tuturor celor responsabili", se mentioneaza intr-un comunicat dat recent publicitatii de organizatia "PrimaNatura".