Virusul Zika ar putea fi deosebit de abil, ascunzandu-se in parti ale organismului protejate de atacurile lansate de sistemul imunitar, ceea ce face mai dificila lupta impotriva lui si poate mari perioada in care virusul poate fi transmis, au anuntat expertii americani, potrivit Reuters.

Virusul ZikaFoto: europa.eu

Cercetatorii au constatat ca virusul Zika poate fi detectat in sperma timp de 62 de zile dupa ce o persoana a fost infectata, adaugand la dovezile privind prezenta virusului in tesutul cerebral fetal, in placenta si in lichidul amniotic.

Activitatea cercetatorilor americani face parte dintr-o cursa internationala de a intelege riscurile asociate cu Zika, un virus cu raspandire rapida, purtat de tantari, despre cares e crede ca este asociat cu mii de cazuri de malformatii congenitale in Brazilia.

"In acest moment, stim ca sta in sange pentru o perioada foarte scurta de timp, masurat la circa o saptamana pana la 10 zile. Stim acum, pe masura ce acumulam experienta, ca poate fi vazut in lichidul seminal. Nu suntem siguri unde altundeva ar putea fi dupa vindecarea infectiei", a explicat Anthony Fauci, director al Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase.

"Acestea sunt toate lucrurile care trebuie sa fie atent examinate in istoria naturala si cazurile de control", spune cercetatorul.

Fauci spune ca rezistenta virusului Zika in organism aminteste de constatarile facute in timpul epidemiei de Ebola din 2014. In cazul pacientilor individuali, virusul mortal a ramas in sperma si lacrimi timp de mai multe luni.

Mai multe organe din corp, inclusiv testiculele, ochii, placenta si creierul, sunt "privilegiate imunitar" - protejat de atacurile lansate de sistemul imunitar pentru a neutraliza invadatori straini.

Aceste organe sunt protejate de anticorpi, pentru a impiedica sistemul imunitar sa atace tesuturi vitale. Dar, daca un virus intra in aceste organe protejate, este mult mai greu sa lupti impotriva lui.

"Virusul poate continua sa reziste si sa se multiplice", a declarat Dr. William Schaffner, un expert in boli infectioase la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt din Nashville. "Virusul este intr-un fel de bula".

Fauci a precizat ca nu este complet surprins de rezistenta virusului in lichidul seminal. Au fost deja raportate cel putin doua cazuri in care virusul a fost transmis pe cal sexuala.