Autoritatile sanitare preleveaza sambata probe din loturile de portocale ale unui lant de supermarketuri din Arges, dupa ce parintii, dar si medicii si-au indreptat suspiciunile catre fructe pentru o posibila explicatie in cazul bebelusilor care s-au imbolnavit grav dupa ce au fost contaminati cu o bacterie periculoasa, anunta Digi 24. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Andrei Butaru, a confirmat, pentru Agerpres, ca sunt recoltate probe din portocale de la un lanţ de magazine din judeţul Argeş cu care se presupune că au fost contaminaţi copiii internaţi la Spitalul "Marie Curie". Probele vor fi trimise la laboratorul din Capitală, urmând ca cel târziu marţi să fie prezentate rezultatele analizelor.

Copil la medicFoto: Agerpres

Andrei Butaru, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a explicat la Digi24 ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat, in urma declaratiilor facute de medici de la spitalul Marie Curie, care au incriminat fructele ca posibila sursa de contaminare. Probele prelevate sambata vor fi trimise la Bucuresti, la laboratorul national de referinta, si se spera ca pana luni dupa-amiaza, cel tarziu marti dimineata sa apara primele rezultate. Deocamdata, controalele se concentreaza asupra magazinelor aceluiasi lant de supermarketuri, dar in functie de rezultate, inspectorii si-ar putea extinde ancheta si la alte lanturi de supermarketuri.

In cazul in care vor fi descoperite nereguli, respectivul lant de supermarketuri risca amenzi sau chiar inchiderea magazinelor.

11 copii cu varste cuprinse intre 5 luni si 3 ani, transferati de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti in ultimele zile, sunt internati in continuare la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a anuntat vinerica si-a concentrat eforturile pentru depistarea cauzelor care au dus la aceste imbolnaviri si va comunica rezultatele anchetei epidemiologice in cel mai scurt timp. In functie de rezultatele analizei investigatiilor intreprinse si de recomandarile echipei de control si a Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile , Ministerul Sanatatii va lua masurile care se impun.

Parchetul de pe langa Tribunalul Ages a preluat ancheta in cazul bebelusilor internati, dar si in cazul decesului bebelusului care a fost infectat cu E.coli, a anuntat vineri Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.