Raportul Consiliului National al Rectorilor, referitor la profesorii care au girat lucrarile puscariasilor: Niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, dar introduc reguli in codurile de etica

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2016, 17:08 Actualitate | Esenţial


Consiliul National al Rectorilor
Foto: Agerpres
Consiliul National al Rectorilor a finalizat raportul pe care i l-a cerut ministrul Educatiei, referitor la profesorii care au semnat recomandari pentru scriitorii din penitenciare. "Niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, pentru ca cele mai multe comisii de etica au spus ca sanctiunile pot fi acordate pe nerespectarea codului de etica, or niciun cod de etica nu a surprins acest aspect", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Sorin Cimpeanu. In ceea ce priveste realizarea unui nou mecanism, CNR sustine ca nu ar trebui sa existe nicio relatie intre detinuti si profesori si ca evaluarea caracterului stiintific al lucrarilor se poate realiza "cu asigurarea finantarii aferente acestei activitati".
Contactat de HotNews.ro, Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor si fost ministru al Educatiei, a declarat ca a raspuns solicitarii cea mai mare parte a universitatilor, si anume 43. "Sunt, insa, universitati relevante din toate perspectivele, inclusiv din perspectiva numarului de recomandari acordate, care n-au raspuns, cum ar fi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Universitatea Politehnica din Bucuresti", a afirmat Cimpeanu.

Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
"Marea majoritate a universitatilor a decis sa introduca in codurile de etica aspecte privind aceasta problema, pe principiul solicitarii acordului senatului de catre cadrele didactice care doresc sa predea in alta universitate, la fel sa se faca si aici: vrei sa acorzi o recomandare, unele universitati au spus ca poti da recomandarea doar cu acordul senatului sau cu cel al consiliului de administratie. Mesajul este ca acest control are si o componenta de asumare institutionala. Pana acum, in cea mai mare parte a universitatilor, conducerea nu a stiut de existenta acestor recomandari. Majoritatea universitatilor si-a asumat introducerea acestor reguli si filtrarea prin diverse structuri a acestor recomandari", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Cimpeanu.

Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR) a anuntat ca "niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, pentru ca cele mai multe comisii de etica au spus ca sanctiunile pot fi acordate pe nerespectarea codului de etica, or niciun cod de etica nu a surprins acest aspect".

In raportul trimis Ministerului Educatiei, Consiliul National al Rectorilor raspunde si unei solicitari transmise de Ministerul Justitiei, referitor la evaluarea de catre universitati a potentialului detinutilor de a realiza lucrari stiintifice. Aceasta evaluare "este foarte greu de realizat, atat din punct de vedere practic cat si legal, cu exceptia situatiilor in care persoanele in cauza au avut o relatie institutionala relevanta cu respectiva universitate, intrucat nu exista nicio posibilitate reala ca acestea sa fie supuse tipurilor de examene, teste sau alte evaluari administrate si gestionate de catre universitati", spune CNR.

Consiliul sustine ca este nevoie de asigurarea unor resurse financiare, daca se doreste ca profesorii sa stabileasca daca o lucrare scrisa in puscarie este sau nu stiintifica. In raport se arata ca ar fi "benefica implicarea in acest proces a Institutului National al Magistraturii, prin intermediul Consiliului Stiintific propriu", si ca universitatile pot sa contribuie cu experti in domenii specifice de activitate, "pe baza unor acorduri institutionale bilaterale".

"Precizam ca institutiile de invatamant superior nu isi asuma sa se implice in procesul de elaborare in penitenciare a lucrarilor cu caracter stiintific si nici in ceea ce priveste identitatea persoanei private de libertate care a realizat respectiva lucrare. In plus, apreciem ca nu ar trebui sa existe nici un fel de relatie intre persoanele private de libertate si cadrele didactice din institutiile de invatamant superior, activitatea de evaluare a caracterului stiintific al lucrarilor putandu-se efectua fara evidentierea autorului lucrarii si cu asigurarea finantarii aferente acestei activitati", sustine Consiliul National al Rectorilor.

Descarca de aici sinteza raportului Consiliului National al Rectorilor, referitor la profesorii care au girat lucrarile puscariasilor:

Raportul Consiliului National al Rectorilor referitor la lucrarile din penitenciareCiteste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2441 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Nu-i nimeni vinovat.Oare așa să fie? (Vineri, 12 februarie 2016, 17:50)

  asavreau [utilizator]

  Dacă oricare dintre noi ar fi colaborat cu un pușcăriaș pentru-ca să poată ieși mai repede din închisoare,nu ar fi fost anchetat și sancționat?Poate se plimbă răspunderea,dar cineva trebuie sancționat O ilegalitate sa produs.Pușcăria nu-i un spațiu unde fiecare face ce vrea și nici nu sunt condiții pentru lucrări științifice.O anchetă va scoate la lumină fărădelegile,pentru-că numai anumite persoane au fost favorizate și nu scrie în sentința de condamnare că trebuie favorizate.Consider că cei de la Panitanciar,ANP au încălcat legea și nu gratis.
 • +8 (10 voturi)    
  Plagiatorii. (Vineri, 12 februarie 2016, 17:53)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Toti sunt patati, dar niciunul dalmatian! Totul este o debandada organizata!
 • +7 (9 voturi)    
  Nici n-au cum sa-i pedespeasca (Vineri, 12 februarie 2016, 17:57)

  Cataleya [utilizator]

  Din moment ce nicio lege nu interzice acestor "academicieni" sa gireze lucrarile savante ale puscariasilor.
  Si daca nu se va da o lege in acest sens, pe respectivii ii doare exact in dos, mai ales ca, mai mult ca sigur, pt o astfel de recomandare primesc mai multi bani decat castiga intr-un an intreg prin munca cinstita. Ca doar n-o fi facut ce-au facut, doar asa, pe ochi frumosi sau de dragul bietilor infractori!
 • +6 (8 voturi)    
  Plagiatorii (Vineri, 12 februarie 2016, 20:10)

  CititorulComentator [utilizator]

  Probabil si profesorii astia au plagiate la activ si deh, plagiatorii se spala unii pe altii.
 • +5 (5 voturi)    
  Asa-i si scoala din RO,imorala & mincinoasa (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 6:55)

  Plagarus [utilizator]

  Impostura morala se vrea cat mai longeviva astfel ca OUG 21/2012, publicată în MO,abrogă aliniatele din Legea învățământului unde se prevedea pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani !!!
  Eternizatii in funcțiile de rectori pot să continue sine die să controleze învățământul.
  293 de " lucrări stiintifice"penitenciare au fost GIRAT VACSUITE de către universitățile de stat, iar 133 de cele private.
  Topul garantilor " dezinteresati " :
  1.Universitatea din Craiova ;
  2.ASE ;
  3.Universitatea Hyperion din București = I PRIVATA ;
  4.Universitatea Transilvania din Brașov ;
  5.Universitatea Politehnică din București ;
  6.Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București ;
  7.Universitatea din Pitești ;
  8. Universitatea Ovidius din Constanța ;
  9.Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București ;
  10.Universitatea Spiru Haret din București ;
  11.Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași.;
  12.UBB ;
  13.Academia de Poliție Al. I. Cuza din București ;
  14.Universitatea din Oradea ;
  15.Universitatea Ecologică din București ;
  16.Universitatea Financiar Bancară din București
  17.Universitatea Națională de Apărare Carol I din București ;
  18. Academia Tehnică Militară din București..........

  Trufandale universitare mai exotice care intra in top:
  1.Academia Comercială din Satu Mare ;
  2.Universitatea Tibiscus ;
  3.Universitatea Europei de Sud Est Lumina Bucuresti ;
  4.Universitatea Agora Oradea ;
  5.Universitatea Artifex din București ;
  6.Universitatea Eftimie Murgu Reșița ;
  7.Universitatea Apollonia Iași ;
  8.Universitatea George Bacovia Bacău


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by