Asociatia Elevilor din Constanta a depus la Curtea de Apel Constanta o actiune impotriva Ministerului Educatiei, pentru a obliga institutia sa le dea manuale gratuite si elevilor de clasele a XI-a si a XII-a, asa cum prevede legea. Elevii ii cer Guvernului sa aloce bani, din fondul de rezerva al premierului, pentru inceperea licitatiei de manuale pentru aceste clase.

Manuale scolareFoto: Agerpres

Asociatia Elevilor din Constanta anunta ca a depus miercuri, 10 februarie 2016, la Curtea de Apel Constanta, o actiune impotriva Ministerului Educatiei, cu scopul obligarii Ministerului la demararea procedurii de achizitie publica, in vederea asigurarii manualelor scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a. Actiunea a fost depusa la Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si face obiectul dosarului nr. 85/36/2016, precizeaza elevii.

  • Amintim ca Legea educatiei nationale prevede, la art. 69 alin. (4), urmatoarele: "Elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii".

Tinerii precizeaza ca la sfarsitul lunii august 2015, "in urma demersurilor Asociatiei Elevilor din Constanta, in parteneriat cu Consiliul National al Elevilor (detalii aici), ministerul educatiei a admis faptul ca incalca legea si ca o solutie de compromis, motivand faptul ca inceperea cursurilor era la doua saptamani distanta, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioara partiala a manualelor (detalii aici)".

Elevii spun ca solutia guvernului "nu a rezolvat problema, suma fiind prea mica pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasa, dovada ca numarul elevilor care si-au decontat partial manualele a fost unul mic".

"La inceputul lunii ianuarie, Asociatia Elevilor din Constanta a notificat MENCS cu privire la aceasta problema si a solicitat demararea procedurii de achizitie publica, pentru ca in luna septembrie elevii din clasele a XI-a si a XII-a sa beneficieze de manuale. Raspunsul oficial al ministerului educatiei a fost ca pana in anul scolar 2019-2020, cand ar urma sa intre in vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea si nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. Raspunsul ministerului reprezinta o declaratie de incalcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar sa ceara concursul instantei, in vederea rezolvarii problemei", se arata in comunicatul elevilor.

Constantin-Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, anunta ca ii cere "Guvernului Romaniei alocarea sumei necesare demararii licitatiei din fondul de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului si ministerului educatiei demararea de urgenta a procedurii. Este o batjocura la adresa elevilor sa nu beneficiem nici macar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de invatamant care se pretinde a fi de calitate".

Manda precizeaza ca "unul din obiectivele principale ale AEC in anul 2016 este obtinerea de manuale scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a". Potrivit acestuia, "impactul bugetar al acestei masuri este de aproximativ 80 de milioane lei".

Citeste si: