Operatia de transplantare a unui cord primului pacient roman care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, interventia durand aproximativ cinci ore, a declarat joi seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, pacientul transplantat necesita o perioada mai lunga de recuperare, fiind o operatie in premiera la nivel national.

Cordul a sosit de la Timisoara joi, in jurul orei 10,00, cu un elicopter SMURD, fiind prelevat de la un pacient in varsta de 24 de ani.

In urma cu un an, la IUBCvT Targu Mures, o echipa condusa de dr. Horatiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croatia si dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat primul implant de reglare a debitului cardiac din Romania.

La acel moment, inima artificiala a fost implantata unui pacient in varsta de 44 de ani din Suceava, dispozitivul fiind introdus in interiorul ventriculului stang, iar acesta absoarbe tot sangele din ventricul punand in repaus muschiul inimii care nu facea fata acestei sarcini.

Dr. Suciu spunea ca acest tratament modern este un procedeu complementar, vine in ajutorul pacientilor cu insuficienta cardiaca severa, care le ofera sansa de a supravietui pana la efectuarea unui transplant de cord.

Acesta a aratat ca exista pacienti care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv si ca, incepand din 15 ianuarie 2015, Romania se aliniaza unor standarde internationale in tratamentul modern al insuficientei cardiace.

In Germania, procedura a fost introdusa din anii 2007-2008, iar in Croatia, in 2008.