Ministrul educatiei Adrian Curaj a anuntat miercuri ca a prezentat in Guvern partea finala a pachetului legislativ privind doctoratele, urmand ca acesta sa fie supus dezbaterii publice. Adrian Curaj a precizat ca in urma aplicarii noului pachet legislativ, vor fi responsabilizate universitatile, insa va fi intarit si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). "CNTADU va fi for de apel, va fi intarit, astfel incat nu vom putea evita emiterea ordinelor atunci cand ele sunt necesare", a spus Curaj.

Un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii educatiei va fi supus dezbaterii publice incepand de miercuri, iar un proiect de Hotarare de Guvern privind codul studiilor doctorale incepand de vineri.

"Am facut ca o problema de sistem sa aiba o abordare de sistem", a mai afirmat Curaj. Acesta a precizat ca va fi intarita autonomia universitatilor in privinta doctoratelor. Pe de alta parte, va fi intarit si CNATDCU. Astfel, in cazul in care vor aparea situatii in care universitatea nu ia masuri legate de vreun plagiat, poate interveni CNATDCU, care poate solicita analiza internationala, a explicat Curaj.

Potrivit acestuia vor fi modificate cinci articole din Legea Educatiei. "Prin interventiile facute, nu am avut in vedere decat acele articole legate de doctorat si etica, nimic altceva. Nu mi-am propus sa modific Legea educatiei, iar acum o fac pentru ca trebuie. Hotararea de guvern privind codul studiilor doctorale va fi supusa consultarii publice incepand de vineri dimineata. Odata cu aceste doua legi, practic, intreg cadrul este stabilit", a mai declarat ministrul educatiei. Acesta a precizat ca modificarile legislative vor intra in vigoare la mijlocul lunii martie, dupa dezbaterea publica si aprobarea lor in Guvern.

Premierul Dacian Ciolos i-a cerut miercuri ministrului educatiei, Adrian Curaj, sa puna in dezbatere publica pachetul de acte normative privind doctoratele. In cadrul sedintei de Guvern de miercuri, va avea loc o prezentare a pachetului legislativ, iar saptamana viitoare va fi aprobat, a mai anuntat Ciolos.

In luna ianuarie, Guvernul a aprobat o ordonanta pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, care scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. Astfel, numai universitatile vor retrage titlurile sau vor anula diplomele, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite. Insa, modificarea legislatiei nu se opreste aici. Dupa modificarea legii eticii, va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, "dupa care vom da hotarari de guvern si ordine de ministru" pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor, a anuntat Adrian Curaj in luna ianuarie.