Directia de Sanatate Publica Arges le-a cerut, miercuri, medicilor de familie din judet sa-i consulte pe toti copiii cu varsta sub 2 ani, dupa ce 12 copii au fost internati in ultimele zile cu o infectie a carei cauza nu a fost inca stabilita cu exactitate, anunta Agerpres.

Copil la medicFoto: Agerpres

Potrivit directorului DSP Arges, medicul Sorina Hontaru, decizia a fost luata in urma unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, convocata de prefectul Mihail Oprescu. "S-a luat decizia ca medicii de familie sa consulte copiii si la primele semne de boala, daca medicul nu a ajuns sa-i consulte la domiciliu, sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca sa descoperim boala cat mai repede", a anuntat sefa DSP Arges, care a precizat ca in judet sunt aproximativ sase mii de copii cu varsta sub doi ani.

Conform datelor DSP Arges, pana in prezent s-au inregistrat in judet 12 cazuri de imbolnaviri, in localitati aflate la mare distanta unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitesti si Campulung Muscel, orasele Topoloveni si Stefanesti si comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului.

"Noi suntem inca in ancheta, nu stim cauza imbolnavirii acestor copii. In momentul in care ancheta se va termina, poate reusim sa stabilim cauza acestei patologii. (...) Facem si noi ancheta, si la 'Marie Curie' se face o ancheta si vom comunica rezultatele in momentul in care le avem", a mai precizat Sorina Hontaru.

Prefectul Mihail Oprescu a convocat, miercuri, o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in cazul copiilor din judetul Arges infectati cu bacteria Escherichia coli, internati in prezent la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti. La sedinta convocata de prefect au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Spitalului de Pediatrie din Pitesti, precum si ai altor institutii cu atributii in domeniu.

Un copil a murit si alti 6, infectati cu bacteria Escherichia coli, sunt internati la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti, toti prezentand sindrom hemolitic-uremic, au declarat miercuri surse medicale citate de Agerpres. Un copil a murit in urma complicatiilor date de infectia produsa de bacterie. Cinci dintre cei sase copii internati, cu varste de pana la 3 ani si doua luni, sunt din judetul Arges, iar unul este din Bucuresti.

Potrivit surselor citate, sursa contaminarii nu este cunoscuta, insa toti copiii prezinta aceleasi simptome, trei-patru dintre acestia trebuind dializati in permanenta.