Istoricul Marius Oprea, seful Biroului Investigatii Speciale din cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), considera justa decizia condamnarii la 20 de ani de inchisoare a fostului comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu, pe care o considera istorica, el adaugand ca "adevarul si dreptatea nu au limita de varsta". La randul sau, Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, spune ca, dupa Alexandru Visinescu, trebuie sa urmeze si alti "bravi tovarasi", iar primul "pe ordinea de zi" este Ion Ficior, fostul detinut politic adaugand ca este mai bine mai tarziu decat niciodata ca instantele pronunta aceste condamnari.

Marius OpreaFoto: AGERPRES

Istoricul Marius Oprea a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ca "Era de asteptat, data fiind vinovatia sa, pe care noi, prin ceea ce am adus in instanta, o consideram clara. Un om care a putut sa savarseasca asemenea fapte isi merita pedeapsa. Adevarul si dreptatea nu au limita de varsta."

El considera ca decizia "este extrem de importanta, pentru ca se creeaza un precedent": "Pana in momentul de fata nu am avut asemenea condamnari pentru crime in timpul regimului comunist. Pentru ca, fara indoiala, vor urma si altii. Sirul este foarte lung de fapt, iar Visinescu nu este, dupa parerea mea, primul si ultimul in acest sir care plateste cu inchisoarea faptele criminale din trecut."

In opinia lui Marius Oprea, astfel de sentinte pot reprezenta o consolare pentru cei care au suferit in temnitele comuniste: "Eu spun si am spus dintotdeauna ca nu e niciodata prea tarziu pentru adevar si pentru dreptate. Ma gandesc la cei care au apucat caderea regimului comunist. Noi am trait fara sa cunoastem prea multe despre atrocitatile regimului comunist, asa plutind linistiti pe un ocean de suferinta. Ori acum incepe sa se faca lumina, iar cei vinovati trebuie sa plateasca."

Istoricul a subliniat ca "aici nu este vorba de o vanatoare de vrajitoare, ci de un act de justitie": "Acum ma pregatesc sa plec in Insula Mare a Brailei, unde au fost foarte multe lagare de detinuti politici, trimisi la munca fortat acolo. Foarte - foarte multi au murit acolo si ei sunt ingropati in locuri nemarcate. Nu sunt practic cimitire si trebuie sa identific aceste locuri."

  • Dinu Zamfirescu: Dupa Visinescu trebuie sa urmeze si alti bravi tovarasi

Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca dupa Alexandru Visinescu, trebuie sa urmeze si alti "bravi tovarasi", iar primul "pe ordinea de zi" este Ion Ficior, fostul detinut politic precizand ca este mai bine mai tarziu decat niciodata ca instantele pronunta aceste condamnari: "Condamnarile astea au intervenit intr-adevar tarziu, dar este mai bine mai tarziu decat niciodata."

El a vorbit si despre rolul important pe care l-a avut IICCMER in faptul ca Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista trimis in judecata, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 20 de ani de inchisoare: "Asta se datoreaza in primul rand Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, care a luat aceasta initiativa. Si as zice eu, personal, domnului Andrei Muraru, care a fost presedintele executiv al acestui Institut si care impreuna cu un grup de tineri de acolo, trei-patru tineri, au inceput sa investigheze situatia acestor bravi tovarasi. Sigur ca cei mai multi dintre ei nu mai sunt in viata, daca putem spune din pacate sau din fericire. Pentru ei, poate din fericire. Dar mai sunt doi-trei-patru, care sunt in viata si care probabil ca vor capata si ei aceeasi soarta, adica vor fi si ei judecati si probabil condamnati, ca si Visinescu. Si primul pe ordinea de zi este Ion Ficior."

Dinu Zamfirescu a precizat ca, pentru societatea romaneasca, acesta este un fapt istoric: "Pentru societatea romaneasca cred ca este bine sa se reaminteasca, pentru ca este un fapt istoric. Si acuma, cand se vorbeste de suprimarea istoriei din invatamant, ceea ce gasesc ca este un scandal nemaipomenit, pentru ca este un atentat la identitatea nationala a Romaniei, cred ca este si pentru asta bine-venit, pentru ca face parte din istoria recenta a acestei tari."

Dinu Zamfirescu mai spune si ca este necesara o schimbare de mentalitate in societatea romaneasca: "Ar trebui o schimbare de mentalitate, care asta se face mai greu. A inceput sa fie o oarecare schimbare la tineri, in special. Dar tinerii trebuie sa cunoasca ce s-a intamplat, ca sa nu se mai repete. Aceste crime ale regimului comunist au fost crime initiate de Partidul Comunist din Romania, de fapt, pentru ca oamenii astia erau reprezentantii Partidului, Securitatea era unealta partidului, dupa cum insasi Ceausescu a marturisit-o. Sigur ca este o lectie. Este o lectie care nu trebuie sa se mai repete. Asa cum a fost in trecut si cu miscarea legionara, care au fost la fel, totalitari, si care au comis crime si au insangerat Romania in lung si in lat. Din fericire a durat foarte putin, din nefericire Comunismul a fost mult mai lung."