Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene la Cancelaria premierului, a declarat marti ca Romania doreste o Moldova care sa fie democratica si reformata si acesta este motivul elaborarii conditiilor transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Cristian GhineaFoto: CRPE

'Am venit aici in primul rand sa ascult si asta este unul dintre mesajele scrisorii pe care primul-ministru a trimis-o premierului Filip, anume dialogul cu societatea civila legitima si democratica - una dintre conditiile pe care le-am pus acolo. Primul mesaj ar fi ca ne bazam pe dumneavoastra, pe societatea civila de la Chisinau, inclusiv sa urmariti conditiile pe care Romania le-a pus in scrisoarea premierului Ciolos', a spus Ghinea, cu ocazia lansarii Raportului anual al Expert Forum.

El a precizat ca aceste conditii au fost elaborate in urma consultarii cu Comisia Europeana.

'Chiar daca Romania va da aceasta transa din imprumut, nu va fi destul decat pe termen scurt si atunci va fi nevoie de asistenta europeana si Comisia Europeana va pot asigura ca va veni cam cu aceleasi conditii', a aratat Cristian Ghinea.

Acesta a mentionat ca Guvernul de la Chisinau a reactionat 'bine', cand a trimis, imediat, in Parlament, pachetul de legi privitor la integritate si declaratii de averi. Potrivit acestuia, imprumutul acordat de tara noastra 'nu este numai pentru Guvernul Filip', ci este pentru R. Moldova ca atare, iar Romania doreste sa vada semnale pozitive din partea majoritatii parlamentare de la Chisinau.

'In ceea ce priveste energia, nu poate Romania sa construiasca infrastructura energetica in Moldova daca Moldova nu vrea. Transelectrica, de pilda, tot tatoneaza terenul Moldelectrica de ani de zile pentru a investi acolo, in schimbul a ceva, dar nu exista feedback-ul potrivit la aceasta tatonare', a mai declarat Ghinea.

El a subliniat ca nu se pot face de la Bucuresti proiecte de infrastructura energetica in alta tara.

'In ce priveste energia electrica, discutia se complica geopolitic pana la urma, pentru ca e foarte greu, tehnic vorbind, ca Moldova sa fie desprinsa din sistemul de transmisie vechi, sovietic, la cel european, singura, fara Ucraina. Moldova este un fel de prelungire a Ucrainei in ceea ce priveste liniile electrice si atunci trebuie sa bagi la pachet trecerea la sistemul european de transport impreuna cu Ucraina si asta e ce ni s-a spus. Trebuie macar sa vedem o decizie in acest sens la Chisinau, anume 'gata, rupem pisica, ne propunem ca in 'n' ani sa facem aceasta trecere', pe care Romania a facut-o, atentie, a durat 10 ani ca sa trecem la sistemul european de transport. Nu este simplu, dar trebuie macar sa vedem deschidere din partea companiilor de stat din Moldova pentru a colabora cu companii tot de stat din Romania si de a avea un plan clar de a face aceasta trecere', a aratat Ghinea.

Prezent la eveniment, fostul prim-ministru al R. Moldova Ion Sturza a declarat ca Romania are responsabilitate in ceea ce priveste reformele din Republica Moldova.

'Se intampla ca de obicei americanii arunca bomba, dar altcineva trebuie sa plateasca reconstructia. Ei, reconstructia trebuie s-o plateasca tot Romania. Si nu numai prin acele 150 de milioane care au fost antamate de Guvernul Ponta, ci si un program mult mai laborios care urmeaza sa fie redactat. Eu, ca roman, imi pun o intrebare: este astazi capabila Romania sa faca acest exercitiu de stabilizare si de modernizare a Republicii Moldova. Are ea capacitatea financiara, intelectuala, sa faca acest exercitiu in Republica Moldova?', a spus Sturza.

In opinia sa, aceasta reprezinta o mare provocare pentru Romania.

'A substitui astazi cu surogate actiunile in Basarabia este o iresponsabilitate istorica. Asa-zisele planuri Marshall lansate cu fast la Chisinau, care de fapt sunt un amalgam de declaratii si cuvinte frumoase, nu solutioneaza problema, ea trebuie atacata profund si fundamental. Trebuie sa ne gandim la un proiect cu mult mai serios de integrare economica, impunerea unor reforme serioase la Chisinau, inclusiv in reformarea sistemului politic', a mai aratat Ion Sturza.

Presedintele Expert Forum, Sorin Ionita, a afirmat ca sunt doua urgente in Republica Moldova, pe care Romania trebuie sa le puna ca si conditii Guvernului de la Chisinau, atasate imprumutului.

'In primul rand trebuie sa se discute o reforma in profunzime a sistemului de justitie in Moldova, in special in situatia care este acolo, trebuie reformate si institutiile, dar si oamenii care le-au condus pana acum; si al doilea punct este o reforma a sistemului financiar-bancar, de unde a pornit problema miliardului furat, care include si Banca Nationala a Moldovei, care trebuie sa aiba un nou leadership, dar nu numit oricum, ci pe niste criterii', a declarat Ionita.

El a mentionat ca aceste conditii se regasesc intr-o anumita masura in primele conditionalitati impuse de Guvernul Ciolos pentru acordarea imprumutului.