Expertiza Parchetului General in cazul Colectiv, obtinuta de Mediafax, arata ca primaria nu a facut vreun control in ultimii cinci ani, lucrarile nu aveau autorizatie de constructie, clubul nu avea suficiente cai de acces, iar conducerea ISU nu cunostea incinta, desi era in atributiile institutiei.

Artificiile de la care a izbucnit incendiul in clubul ColectivFoto: Facebook/ Vlad Busca

Raportul tehnic al expertilor Parchetului de pe langa ICCJ in cazul incendiului de la clubul Colectiv, obtinut marti de agentia Mediafax, arata numeroase nereguli in ceea ce priveste constructia (Fabrica Pionerul), dar si a mecanismelor care aveau competenta de verificare.

Date din raport arata ca nu au fost identificate "dovezi ca s-ar fi desfasurat activitati de inspectie, control, indrumare etc. pe parcursul a ultimilor cinci ani, cand in acel spatiu s-au desfasurat activitati similare, de catre trei chiriasi, succesiv, astfel incat sa identifice si sa constate respectarea cadrului legal si sa impuna masuri de intrare in legalitate" de catre Primaria Sectorului 4.

In ceea ce priveste Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov, raportul Parchetului arata ca "ISUB a efectuat verificari in incinta sau pe propietatea Pionerul, dar expertiza nu a identificat dovezi privind inspectarea spatiilor inchiriate, neidentificand nici masuri privind eventualele restrictii sau masuri de eliminare a riscurilor identificate".

De asemenea ,"expertiza retine ca procedurile legale impun ca personalul ISU sa realizeze recunoasterea fiecarui obiectiv economic periodic, pentru a identifica cai de acces, maniera de functionare si amplasamentul hidrantilor, cai de evacuare, riscuri de incendiu astfel incat situatia din incinta Pionerul ar fi trebuit sa fie cunoscuta pe intreg lantul de comanda, chiar daca nu a exista o cerere oficiala depusa de SC. Colectiv" se mai arata in raportul tehnic.

Din raportul tehnic al Parchetului de pe langa ICCJ, mai reiese ca in incinta fabricii Pionerul exista lucrari de construire si amenajare care nu indeplinesc cerintele legale, iar "cea mai mare parte a lucrarilor realizate, necesitau Autorizatie de Constuctie, o parte dintre lucrari nu indeplinesc cerintele impuse de normele in vigoare, in special in cazul in care este necesara o evacuare rapida a utilizatorilor din spatiul aferent".

Raportul arata ca au fost folosite materiale usor inflamabile in momentul in care a fost construit tavanul fals. De asemenea "ventilatiile, atat pentru aportul de aer proaspat, cat si pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt pozitionate corespunzator", iar "instalatiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".

Numarul cailor de acces pentru spatii publice aglomerate trebuiau sa fie minimum doua teoretic, spun expertii, insa in cazul clubului Colectiv exista doar una utilizabila, "dar si aceasta neconforma, cea catre clubul Salsa fiind blocata pe interior si inutilizabila, iar a doua, catre curte avea usi neconforme, una dintre acestea fiind blocata, fara bara antipanica, ceea ce a influentat negativ evacuarea persoanelor ", se mai arata in raport.

Potrivit expertilor, amplasarea containerului cu usi fara bara de panica reprezinta o alta neconformitate, iar utilizarea de geamuri de alt tip decat cel "securit" la usile de acces este o alta problema semnalata.

O alta neregula, constatata de catre specialisti, este racordarea intre container si sala cu rampa de sapte centimetri pe latimea peretelui, care poate prezenta risc de dezechilibru pentru persoane.

Localul din strada Tabacarilor, nr. 7, a fost inchiriat in anul 2014 de catre SC Colectiv de la SC Pionierul SA, dupa ce anterior chiriasi au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) si clubul Salsa (2013), precizeaza Agerpres citand expertiza tehnica.

Initial, incinta respectiva a avut ca destinatie productia, schimbata inainte de anul 2013 in "club/discoteca/bar". Schimbarea destinatiei spatiului a fost facuta fara o autorizatie in acest sens, asa cum rezulta din documentele depuse de Primaria Sector 4 si ISU.

Expertul sustine ca la schimbarea destinatiei unui spatiu este obligatorie depunerea documentatiei pentru obtinerea Certificatului de Urbanism, conform Legii 50/1991. Primaria Sectorului 4 declara insa ca nu exista inregistrata nicio cerere in aceasta privinta.

Obligatia de a depune cerere pentru obtinerea autorizatiei de construire, care in mod normal ii revine proprietarului, apare in cazul clubului Colectiv ca fiind transferata chiriasului prin contractele de inchiriere, care declara ce activitati urmeaza sa desfasoare in spatiul inchiriat si preia responsabilitatea efectuarii tuturor demersurilor pentru indeplinirea cerintelor legale.

Schimbarea destinatiei obliga la intocmirea unor proiecte tehnice, a unor scenarii de evacuare in caz de incendiu sau dezastru. Expertiza retine ca schimbarea destinatiei spatiului in sens efectiv a fost realizata de cei trei chiriasi succesiv, iar primii doi au realizat si lucrari de constructii pentru a asigura posibilitatea derularii activitatii declarate, insa toate lucrarile nu apar ca indeplinind cerintele legale.

In acelasi timp, expertiza nu identifica nicio masura luata de institutiile abilitate, in sensul constatarii situatiei de fapt si dispunerii de intrare in legalitate pe tot parcursul functionarii celor trei cluburi.

Din plansele foto si site-urile celor trei cluburi, precum si ale executantului ultimei serii de lucrari, expertul retine ca instalatiile de ventilatie, subpanta, spatiile anexe, parapetul barului, instalatiile electrice sanitare si zidirea golurilor ferestrelor au fost intr-o anumita forma realizate de catre Music Hall.

Pana in 2013, accesul in localul unde a functionat Colectiv se realiza prin spatiul ocupat si acum de clubul Salsa, respectiv prin usile identificate ca fiind blocate. Dupa ce localul a fost preluat de Music Hall, accesul s-a realizat din curtea interioara prin golul in zidarie preexistent, in fata caruia a fost amplasat containerul de marfa cu rol de loby.

Amplasarea containerului si alte modificari si imbunatatiri au fost realizate de Music Hall, prin intermediul firmei SC Luxory Media SRL, fara proiect si fara autorizatii. Prin aceasta din urma firma au fost realizare lucrari de antifonare, montaj tavan fals si amplasare container.

Dupa ce SC Colectiv a preluat localul, in 2014, au fost realizare lucrari de imbunatatire si igienizare, insa declaratiile de la dosar sunt neconcludente si uneori contradictorii cu privire la maniera in care au fost alese solutiile tehnice si materialele, iar expertul nu a putut identifica existenta vreunui proiect, cu atat mai putin avize si autorizatii.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv din Bucuresti si-au pierdut viata 63 de persoane, dintre care 27 au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 12 dintre ranitii transferati in strainatate. Dupa incendiu au fost internati in spitale din Capitala 147 de raniti.