Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca o sintagma din Ordonanta Guvernului 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor este neconstitutionala, informeaza Agerpres.

Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 43 din Ordonanta Guvernului 121/1998, care prevede ca "in situatia in care, dupa epuizarea acestor cai de atac, persoanele obligate la repararea prejudiciului in conditiile prezentei ordonante considera ca au fost lezate intr-un drept legitim se pot adresa instantei judecatoresti competente, potrivit legii".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "dupa epuizarea acestor cai de atac" (...) este neconstitutionala. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art. 21 alin. (4), potrivit carora "jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite", intrucat conditioneaza accesul la instanta judecatoreasca de parcurgerea procedurii administrativ jurisdictionale prevazute de art. 31-42 din Ordonanta Guvernului 121/1998", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Curtea de Apel Bucuresti.