Romania se descurca surprinzator de bine in prezent si are un sistem politic mai sanatos fata de Polonia, Ungaria si Bulgaria, iar rata cresterii economice este la un nivel ridicat in comparatie cu alte state europene, afirma analistul si scriitorul american Robert D. Kaplan intr-un interviu acordatAgerpres.

"In 1981 si, de fapt, de-a lungul anilor 1980, Romania era cea mai deprimanta, retrograda tara dintre membrele Pactului de la Varsovia. Era saraca, avea un nivel al totalitarismului mult mai profund decat cel intalnit in celelalte tari, fie ca vorbim despre Bulgaria, Polonia, sau orice alta tara. Romania era cu mult in urma. Totusi, in 2013, 2014, 2015 am constatat ca Romania se descurca surprinzator de bine. De fapt, cred ca sistemul politic e mai sanatos decat cel din Polonia, mai sanatos decat cel din Ungaria, mai sanatos decat cel din Bulgaria. E greu sa gasesti o fosta tara membra a Pactului de la Varsovia in care politica si economia sa fie la un nivel atat de bun ca in Romania. (...) Rata cresterii economice a Romaniei este la un nivel ridicat in comparatie cu cele din restul Europei", sustine Kaplan.

El a precizat ca este constient de faptul ca romanii se plang in continuare de faptul ca sunt lucruri care nu merg bine si ca inca exista coruptie. "Dar ideea e ca romanii se concentreaza asupra lucrurilor importante. S-au saturat de coruptie. Acesta e un lucru bun, nu e un lucru rau. Au un presedinte care nici macar nu e etnic roman, e etnic sas. Acesta e un lucru bun, pentru ca arata ca populatia nu mai gandeste in termeni etnici, gandeste in termeni universali, cauta o conducere necorupta, stabila, tehnocrata, moderna. Populatia asta cere si, treptat, asta obtine", subliniaza analistul american.

Kaplan considera ca Romania si Statele Unite "sunt mai apropiate acum decat ar putea spera cineva" iar aceasta apropiere este data si de faptul ca "Romania e o tara din Europa Centrala si de Est care nu are un partid pro-rus, o factiune pro-rusa".