Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a decis sa dispuna un control in regim de urgenta la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala, pentru investigarea acuzatiilor care i se aduc unui cadru didactic din aceasta unitate de invatamant, se arata intr-un comunicat difuzat sambata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Adrian CurajFoto: Agerpres

"Consider ca analiza acestui caz extrem de grav trebuie sa tina cont de trei aspecte: incalcarea demnitatii elevului, nerespectarea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la perioada de sustinere a tezelor semestriale, respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil. Ma astept ca masurile sa fie de asa natura incat sa sanctioneze si sa descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice", a declarat ministrul Adrian Curaj, citat in comunicat.

Ministerul reaminteste in comunicat ca, "potrivit articolului 31, alineatul 4 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar, personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia".

Ministrul Adrian Curaj a cerut, de asemenea, tuturor inspectoratelor scolare judetene "sa adopte cele mai potrivite masuri de consiliere si indrumare, astfel incat spatiul scolii sa nu mai fie locul derapajelor de comportament in randul cadrelor didactice sau al elevilor", se mai arata in comunicatul citat.

Amintim ca un profesor de istorie de la alta scoala a relatat joi, pe Facebook, cum si-a umilit un profesor de matematica de la Colegiul Vianu elevii, invitandu-i sa se tarasca in genunchi daca vor un punct in plus la nota.

HotNews.ro a obtinut marturia unui parinte de la aceasta clasa, Luminita Macsim, care ne-a povestit cum sunt tratati elevii de catre profesorul de matematica Severius Moldoveanu si cum a decis sa isi mute fata in alta scoala.

Mai mult, Asociatia Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti a atras atentia, intr-un mesaj difuzat sambata, ca, din informatiile pe care le detine, "acest incident nu este izolat si tinde sa devina un fenomen, in special in unitatile scolare de elita".

"Desi nu exista si nu va fi cazul de nicio sesizare oficiala din partea elevului in cauza sau a parintilor sai, consideram ca evenimentul este grav si nu trebuie tratat "in nota obisnuita" a sistemului. (...) Clasarea incidentului si etichetarea lui drept "o gluma" nu face decat sa fie un indicator de rezultat pentru ceea ce se intampla de multi ani in sistemul scolilor de elita din Bucuresti si, posibil, la nivel national", afirma Asociatia de parinti.

Intre timp, conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat in acest caz. Ionel Florian Lixandru, inspectorul scolar general, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca "ne-am autosesizat si vom trimite acolo o echipa de control. Am cerut si am primit o informare de la conducerea scolii, care ne-a confirmat ca, intr-adevar, despre Colegiul Vianu este vorba. Comisia va verifica ce s-a intamplat, probabil va vorbi cu elevii si cu profesorul. Colegii mei vor decide modalitatea in care se va desfasura acest control".

Inspectorul general a precizat pentru HotNews.ro ca "pana acum nu avem nicio reclamatie" primita cu privire la activitatea profesorului Severius Moldoveanu sau a scolii.