Cateva sute de persoane, in mare parte familii cu copii de toate varstele, s-au adunat, sambata, in Piata Sfatului din Brasov, pentru a participa la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu si cu alte familii de romani care locuiesc in Norvegia si ai caror copiii au fost luati de autoritatile acestei tari.

Miting de solidaritate cu familia Bodnariu la BrasovFoto: Facebook/ Norway Return the children to Bodnariu Family

Mitingul a fost organizat de Alianta Evanghelica din Romania prin bisericile reprezentative din judetul Brasov - Biserica Crestina Baptista, Biserica Crestina Penticostala si Biserica Crestina dupa Evanghelie, scrie Agerpres.

"Prin acest miting de protest vrem sa transmitem un mesaj opiniei publice din Romania si opiniei publice internationale cu privire la faptul ca in Norvegia, prin legislatia care reglementeaza functionarea Autoritatii de Protectie a Copilului - Barnevernet, sunt incalcate drepturile fundamentale ale omului, in particular dreptul parintilor de a creste copiii in acord cu propria credinta, precum si dreptul copilului de a se bucura de caldura si protectia caminului parintesc. Prin acest protest public cerem autoritatilor romane implicarea activa si ferma in vederea solutionarii favorabile a situatiilor in care se afla familiile de romani din Norvegia, despartite abuziv de copii lor" - a fost mesajul transmis de reprezentantii Aliantei Evanghelice din Romania.

Prezent la miting, primarul Brasovului, George Scripcaru, a punctat ca este normal ca un copil sa creasca alaturi de familie.

"Chiar ma asteptam sa se organizeze si la Brasov un miting pentru a arata familiilor de romani din Norvegia ai caror copii au fost luati de autoritatile din aceasta tara ca ii sustinem si ii sprijinim in toate demersurile lor. Transmitem de aici, din Piata Sfatului, celor care asteapta un mesaj de sustinere si sprijin ca suntem aproape si sustinem acest demers. (...) Chiar daca sunt sisteme diferite, orice copil trebuie sa stea in sanul familiei si sa aiba o viata asa cum o doresc cu totii", a afirmat edilul.

Senatorul social-democrat Titus Corlatean, prezent si el in Piata Sfatului, a subliniat ca aceste familii au nevoie de solidaritate, de sprijin.

"Va spun de la bun inceput ca m-as fi bucurat sa ma intorc la Brasov pentru o ocazie fericita. Din pacate, nu este o ocazie fericita, dimpotriva este o drama pe care o familie foarte frumoasa, pe care unii dintre noi o cunoastem personal, o traieste si este vorba de o drama a mult mai multor familii de romani, familii mixte sau familii provenind din alte tari decat Norvegia, in conditiile in care copiii sunt smulsi atat de brutal parintilor si va asigur, din proprie cunostinta, de la fata locului, absolut nejustificat. Ma bucur totusi ca, in contextul acesta atat de dureros, la Brasov, dar si in alte orase din Romania, oameni cu credinta in Dumnezeu, oameni atasati ideii de familie, o institutie care trebuie sa ramana in continuare sacra, sunt prezenti si manifesta multa solidaritate. Sunt momente in viata in care trebuie sa fim alaturi de cei care sufera", a transmis Corlatean.

Cei prezenti la miting au purtat steaguri tricolore si norvegiene si pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: "Nu vreau sa cresc la straini", "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copii furati in Norvegia", "Copiii trebuie sa creasca in familie", "Luati mana de pe copiii nostri", "Barnevernet lasa-ma acasa".

Mitingul s-a incheiat dupa doua ore, fara incidente.