Asociatia Parintilor din Colegiul Vianu din Bucuresti, despre cazul elevului care ar fi fost umilit sa se tarasca in genunchi pentru o nota mai mare: Acest incident nu este izolat si tinde sa devina un fenomen, in special in scolile de elita

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 februarie 2016, 14:16 Actualitate | Esenţial


Elevi la scoala
Foto: Agerpres
Asociatia Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti afirma, referitor la cazul elevului care ar fi fost umilit sa se tarasca in genunchi in fata profesorului de matematica, pentru un punct in plus la teza, ca, din informatiile pe care le detine, "acest incident nu este izolat si tinde sa devina un fenomen, in special in unitatile scolare de elita".

"Umilirea elevilor, misoginismul, discriminarea, evaluarea si notarea discretionara reprezinta comportamente inacceptabile, totusi ignorate, minimalizate si tolerate cu prea multa usurinta, intr-un sistem care se declara in beneficiul elevilor, dar care ajunge de multe ori sa serveasca interesele personale ale altor persoane", scrie Asociatia Parintilor din Colegiul Vianu intr-un mesaj postat sambata pe pagina de Facebook.

"Desi nu exista si nu va fi cazul de nicio sesizare oficiala din partea elevului in cauza sau a parintilor sai, consideram ca evenimentul este grav si nu trebuie tratat "in nota obisnuita" a sistemului. Suntem deosebit de afectati de dinamica discutiilor publice si de modul de raportare la elevii si profesorii liceului. (...) Clasarea incidentului si etichetarea lui drept "o gluma" nu face decat sa fie un indicator de rezultat pentru ceea ce se intampla de multi ani in sistemul scolilor de elita din Bucuresti si, posibil, la nivel national", mai afirma Asociatia de parinti.

Parintii elevilor de la Colegiul Vianu solicita, astfel, "Consiliului Profesoral, conducerii executive si Consiliului de Administratie ale CNITV sa trateze cu maxima atentie si severitate acest incident si orice alte incidente de acest fel, menite sa afecteze prestigiul Colegiului si al profesorilor sai".

Mai mult, Asociatia Parintilor denunta faptul ca "scoala romaneasca este in continuare un sistem al dublei masuri, prin modul in care sunt tratati profesorii si elevii, dovada fiind Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar - ROFUIP 2014 - care abunda de obligatii si sanctiuni pentru elevi, dar nu face nicio referire la obligatiile si sanctiunile aplicabile profesorilor, care sa fie rezolvate in sistemul educational, nu in cel juridic, pe dreptul muncii".

"Un abuz mic tolerat astazi si nechestionat este semnul de incurajare pentru un profesor slab pregatit emotional ca poate sa treaca nepedepsit la un abuz mai mare", spun parintii, care solicita Ministerului Educatiei "sa demareze revizuirea ROFUIP pentru a include obligatiile specifice ale profesorilor in exercitarea profesiei, in relatia cu elevii, in relatiile dintre profesori, in relatiile cu parintii, precum si sanctiuni adecvate, intr-un raport echitabil si proportional cu obligatiile elevilor si sanctiunile aplicabile lor".

Amintim ca un profesor de istorie de la alta scoala a relatat joi, pe Facebook, cum si-a umilit un profesor de matematica elevii, invitandu-i sa se tarasca in genunchi daca vor un punct in plus la nota. HotNews.ro a obtinut marturia unui parinte de la aceasta clasa, Luminita Macsim, care ne-a povestit cum sunt tratati elevii de catre profesorul de matematica Severius Moldoveanu si cum a decis sa isi mute fata in alta scoala.

Intre timp, conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat in acest caz. Ionel Florian Lixandru, inspectorul scolar general, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca "ne-am autosesizat si vom trimite acolo o echipa de control. Am cerut si am primit o informare de la conducerea scolii, care ne-a confirmat ca intr-adevar despre Colegiul Vianu este vorba. Comisia va verifica ce s-a intampla, probabil va vorbi cu elevii si cu profesorul. Colegii mei vor decide modalitatea in care se va desfasura acest control".

Inspectorul general a precizat pentru HotNews.ro ca "pana acum nu avem nicio reclamatie" primita cu privire la activitatea profesorului Severius Moldoveanu sau a scolii.


Comunicatul integral al Asociatiei Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti:


Asociatia Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti a luat act cu ingrijorare de situatia relatata pe contul de Facebook de profesorul Marcel Bartic si preluata de presa din 27 ianuarie 2016, privind umilirea unui elev, in fata clasei, la o ora de matematica. Desi nu exista si nu va fi cazul de nicio sesizare oficiala din partea elevului in cauza sau a parintilor sai, consideram ca evenimentul este grav si nu trebuie tratat "in nota obisnuita" a sistemului. Suntem deosebit de afectati de dinamica discutiilor publice si de modul de raportare la elevii si profesorii liceului.

Clasarea incidentului si etichetarea lui drept "o gluma" nu face decat sa fie un indicator de rezultat pentru ceea ce se intampla de multi ani in sistemul scolilor de elita din Bucuresti si, posibil, la nivel national. Cand ne incurajam sau ne sustinem copiii in alegerea unui astfel de liceu uitam ca vorbim despre:

- un acces care nu permite o selectie a copiilor in acord cu profilul lor educational;
- o linie de profesori "obisnuiti" sa aiba la clasa elita generatiilor de elevi si care continua sa ii compare pe elevi cu "cei de altadata" (mai docili, mai obedienti, mai "studiosi");
- o ruptura intre profesorii de vocatie si toti ceilalti - vedete ale sistemului, ale concursurilor, ale rezultatelor obtinute prin meditatii;
- un gimnaziu care, in goana pentru note, uita sa ii pregateasca pe elevi pentru situatia in care orele se fac toate, iar la fizica si chimie, de exemplu, nu se incepe de la 0 pentru ca se presupune ca au existat 2/3 ani de acomodare anterior;
- o proportie semnificativa de parinti care, acceptand sistemele de meditatii din primar si gimnazial, habar nu au, mai ales daca se fac meditatii cu profesorii de la clasa, cat de autonomi in invatare sunt copiii lor, cat de pregatiti sunt sa fie prezenti in clasa, sa lucreze cu placere la matematica, sa le placa sa citeasca carti importante ale lumii, sa fie curiosi si sa vada legatura dintre materii;
- programe scolare necorelate in mod fundamental: profesorii de fizica si informatica pot depune lejer marturie ca au obiective de invatare in anumite clase care necesita achizitii de matematica din clase superioare.

Cand copiii nostri ajung in clasa a VII-a incepem sa ne uitam catre licee si colegii. Poate ca avem dubii ca ar fi bine sa alegem un colegiu de top, insa cautand mai multe informatii, concluzia este ca mediul de invatare este mai potrivit intr-un liceu "de top", chiar pentru un elev mediu, decat intr-un liceu mediu samd

Intrebarile pe care multi dintre noi nu stim sa le punem sunt:

Ce educatie primeste un elev, care "invata", chiar si "n gluma", ca pentru a obtine o favoare de la cineva care are putere de decizie este "bine" sa te umilesti si sa iti calci in picioare propria demnitate?

In ce fel statul meu social de profesor (inclusiv la Vianu) este valorizat daca colegii mei profesori isi bat joc de truda mea de fiecare zi, notand discretionar, incurajand obedienta si umilinta?

Atragem atentia ca, din informatiile pe care le avem, acest incident nu este izolat si tinde sa devina un fenomen, in special in unitatile scolare de elita. Umilirea elevilor, misoginismul, discriminarea, evaluarea si notarea discretionara reprezinta comportamente inacceptabile, totusi ignorate, minimalizate si tolerate cu prea multa usurinta, intr-un sistem care se declara in beneficiul elevilor, dar care ajunge de multe ori sa serveasca interesele personale ale altor persoane. Scoala romaneasca este in continuare un sistem al dublei masuri, prin modul in care sunt tratati profesorii si elevii, dovada fiind Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar - ROFUIP 2014 - care abunda de obligatii si sanctiuni pentru elevi, dar nu face nicio referire la obligatiile si sanctiunile aplicabile profesorilor, care sa fie rezolvate in sistemul educational, nu in cel juridic, pe dreptul muncii. Un abuz mic tolerat astazi si nechestionat este semnul de incurajare pentru un profesor slab pregatit emotional ca poate sa treaca nepedepsit la un abuz mai mare.

Solicitam Consiliului Profesoral, conducerii executive si Consiliului de Administratie ale CNITV sa trateze cu maxima atentie si severitate acest incident si orice alte incidente de acest fel, menite sa afecteze prestigiul Colegiului si al profesorilor sai.

Ca parinti, le suntem infinit recunoscatori dascalilor care isi fac impecabil meseria, care sunt prezenti la toate orele, care sustin si inteleg ca a fi elev de liceu inseamna cea mai dificila perioada de invatare si dezvoltare. Si ii vom sustine pe cei care aleg sa actioneze pentru respectarea meseriei pe care o practica si pentru "penalizarea" comportamentelor care fac atat de rau scolii, cancelariei, elevilor, societatii romanesti. Curajul este o valoare care trebuie practicata de profesori si parinti pentru a fi asumata de elevi.

Avem mari asteptari de la marile federatii sindicale din educatie. Cand dezbaterea este despre "a fost o gluma"/ "este sau nu o umilire" si nimeni din sindicate nu transmite un mesaj clar, profesorii, toti, se simt fara directie si fara repere. Raspunsurile "clasice" care ataca parintii si/sau elevii nu se potrivesc de data aceasta. Scolile acestea ar trebui sa fie un exemplu de dezvoltare si autonomie, un spatiu de cercetare, de inovare, de invatare si mentorat. Si profesorii buni si profesorii care fac glume proaste au nevoie de repere. La fel ca elevii care merita sa nu isi piarda curajul si demnitatea in timpul liceului.

Solicitam Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, domnului ministru Adrian Curaj personal, sa demareze revizuirea ROFUIP pentru a include obligatiile specifice ale profesorilor in exercitarea profesiei, in relatia cu elevii, in relatiile dintre profesori, in relatiile cu parintii, precum si sanctiuni adecvate, intr-un raport echitabil si proportional cu obligatiile elevilor si sanctiunile aplicabile lor. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11403 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Erata: (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 14:33)

  emil bobu [utilizator]

  "in unitatile scolare elitiste".
  • -1 (5 voturi)    
   sau (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:52)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   in unitățile școlare de belită
  • +1 (17 voturi)    
   Dai greu la teza ca sa-ti fie ușor la corectat! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 18:18)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Foarte ușor își poate bate joc de clasa un profesor. Vede care este nivelul elevilor și la teza da subiecte in asa fel încât sa nu le rezolve decât 2-3 olimpici. Aceia iau zece pe când restul dacă fac 1 sau 2 probleme din 6 și bineînțeles ca sunt la cheremul profesorului pentru un 5.

   Indiferent cat ai învăța și te-ai antrena, poți lucra doar la matematica in continuu și fără sa fii un elev slab, profesorul vede acest lucru și ridica ștacheta la lucrări de control peste forțele tale demolându-te psihic deoarece știi ca ai făcut eforturi mari și te trezești cu nota 3-4 in teza urmata de tarari in genunchi pentru un 5.

   In 35 - 40 minute profesorul termina 30 teze deoarece dând greu nu are ce sa corecteze făcându-și astfel și clienți la meditații pentru ca sperie părintii cu rezultate dezastru.
 • +7 (25 voturi)    
  Parinti apucati (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 14:55)

  goguduru [utilizator]

  Lasati, profesorii, programa scolara, ministerul etc.

  Parintii sunt cel mai rau lucru din sistemul romanesc de invatamant.

  Spaguiesc non stop, umfla copiii cu pompa ca sa prinda licee bune si dup-aia se mira ca nu fac fata, umilesc si reclama profesorii pentru orice rahat si apoi au pretentii ca scoala sa-i educe odrasla etc.

  O data cu parintii astia creste o generatie de reclamagii si inchipuiti care imediat gasesc o scuza pentru esecurile lor.
 • +3 (11 voturi)    
  Daca e asa comun (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:01)

  CititorulComentator [utilizator]

  De ce nu exista filmari totusi? Nu m-ar surprinde sa fie asa dar mi se pare suspect ca nu apar inregistrari video (majoritatea au telefoane), exista si ceasuri, pixuri etc cu camera ascunsa.
 • +3 (17 voturi)    
  "incident" (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:48)

  IancuJianu [utilizator]

  Profesorul a facut o gluma, dar cum feisbucarii nu le mai inteleg si lenea e mai mare decit inteligenta (sint chiar "stupid people" de care vorbea Brucan) ajung sa se tirasca in genunchi pentru o nota mare in loc sa invete cu demnitate.
 • -3 (11 voturi)    
  Foarte, foarte adevarat!!! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:56)

  fit [utilizator]

  Asociatia Parintilor denunta faptul ca "scoala romaneasca este in continuare un sistem al dublei masuri, prin modul in care sunt tratati profesorii si elevii, dovada fiind Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar - ROFUIP 2014 - care abunda de obligatii si sanctiuni pentru elevi, dar nu face nicio referire la obligatiile si sanctiunile aplicabile profesorilor, care sa fie rezolvate in sistemul educational, nu in cel juridic, pe dreptul muncii".
 • +4 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:58)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  Trebuie neaparat rezolvat! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:58)

  fit [utilizator]

  "Un abuz mic tolerat astazi si nechestionat este semnul de incurajare pentru un profesor slab pregatit emotional ca poate sa treaca nepedepsit la un abuz mai mare", spun parintii, care solicita Ministerului Educatiei "sa demareze revizuirea ROFUIP pentru a include obligatiile specifice ale profesorilor in exercitarea profesiei, in relatia cu elevii, in relatiile dintre profesori, in relatiile cu parintii, precum si sanctiuni adecvate, intr-un raport echitabil si proportional cu obligatiile elevilor si sanctiunile aplicabile lor".
 • +2 (16 voturi)    
  Manipulare (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 16:12)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  Asociatiei Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu". Aceasta nu este asociatia oficiala a parintilor ci un ONG infiintat in 2015 care poarte acest nume inselator.
  ONG-ul este condus de Daniela Visoianu, sotia politicianului Corneliu Vișoianu, un om extrem de dubios. Daniela Vișoianu s-a remarcat inclusiv pentru opozitia sa fata de cresterea salariilor profesorilor.
  • 0 (10 voturi)    
   In ce sens manipuleaza, domn' Doctor ? (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:17)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui SarbaLUIGhitza

   Deci, daca e un ONG "cu nume inselator", nu spune bine ce spune ? Spune rau ? Adevarata Asociatie a parintilor a spus mai bine sau mai rau ? Sau nu a spus de loc si asta e atitudinea cea mai potrivita !
   PS. Ce anume din comunicatul ONG-ului e manipulator ?
 • +4 (12 voturi)    
  Despre obligaţii şi drepturi (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 17:57)

  felis_tigris [utilizator]

  Elevii şi părinţii au numai drepturi, despre obligaţii nu au auzit, iar profesorii sunt nişte sclavi al unui sistem educaţional nenorocit. Elevul/părintele mă poate scuipa/jigni/lovi/reclama, dacă eu ripostez sunt acuzat că nu am dovedit tact pedagogic.
  • 0 (2 voturi)    
   Da, domnule! (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 20:36)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   Elevii au drepturi, si dumneavoastra obligatii, pe care trebuie sa le indepliniti de la prima ora!
   Ei au dreptul sa intirzie, dumneata ai obligatia sa nu-i primesti la ora!
   Ei au dreptul sa copieze, iar dumneata ai dreptul sa-i prinzi si sa le dai 1!
   Ei au dreptul sa nu invete, iar dumneata ai obligatia sa le pui notelel ce le merita!
   Ai obligatia sa nu intirzii la ora, ca sa le ceri acelasi lucru.
   AI obligatia sa-ti faci ora cum trebuie.
   Ai obligatia sa le vorbesti civilizat si politicos, ca sa le pretinzi acelasi lucru.
  • +1 (1 vot)    
   care profesori? (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 23:27)

   adeh [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   Nu te obliga nimeni sa fii profesor. Daca te simti nenorocit, incearca in sistemul privat. Acolo muncesti mai mult de 8 ore pe zi, nu ai 3 luni de vacanta vara, si daca nu te pricepi esti dat afara. La stat, ca profesor, faci ce vrei la ora, (daca ai chef sa vii), iar pentru inspectie ai grija sa regizezi o lectie pe care ii pui pe copii sa o invete pe dinafara.
   Sunt si profesori adevarati, dar aceea sunt respectati si de parinti si, mai ales de copii.
 • +1 (11 voturi)    
  2 intrebari (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 18:13)

  oxbridge [utilizator]

  Ce credeti ca s-ar intampla cu un profesor care ar proceda astfel, la un liceu sau un colegiu dintr-o tara civilizata, din Vestul Europei sau din America de Nord ?
  De ce Romania ar avea un altfel de standard, fata de tarile mentionate mai sus ?
 • 0 (4 voturi)    
  Minciuna AP (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 20:21)

  Sa FimSeriosi [anonim]

  Intre timp, dupa ce a fost devoalata minciuna jegoasa cu "Asociatia de Parinti" de la Vianu, respectiva pagina de FB a schimbat fotografia de profil. Au scos sigla liceului - probabil ca s-au prins ca pot fi acuzati de fals - si au inlocuit-o cu o sigla neutra.

  Proprietarii paginii respective (si ai ONG-ului mizerabil), si anume 3 "parinti" cu implicari politice, ar trebui anchetati.
 • +1 (3 voturi)    
  RUSINICA (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 21:11)

  Emanu31 [utilizator]

  A ajuns Adevarul sa publice adevarul, iar voi sa continuati cu minciuna...
  RUSINICA
  http://adevarul.ro/educatie/scoala/cum-desfiintezi-reputatia-unui-om-adevarul-cazul-profesorului-vianu-acuzat-pus-elev-genuchi-nota-1_56b6082c5ab6550cb8846c91/index.html
 • 0 (4 voturi)    
  Hotnews (Duminică, 7 februarie 2016, 14:36)

  Ana Armanca [utilizator]

  Este al doilea articol care îl incriminează pe profesorul Severius Moldoveanu, fără să îi dațl un drept la replică și fără ca să spuneți că Luminița Macsim are o școală particulară, iar domnul care a făcut relatarea pe Fb lucrează la școala doamnei, și că fiica doamne Macsim are note mici la mate...
 • +1 (1 vot)    
  responsabilitate si echilibru (Duminică, 7 februarie 2016, 18:39)

  Verinica [utilizator]

  Realitatea este suma perceptiilor fiecarui invidivid.Din acest liceu an de an la olimpiada nationala de matematica sunt in primi 10 pe tara cel putin un elev de la clasa a-V-a pana la clasa a -XII-a.Cu siguranta ca si profesorul acuzat ca a spus si a facut zilele acestea a avut un aport la aceste reusite constante ale acestui liceu.

  Ne pricepem de minune noi ca romani sa distrugem din interior tot ceea ce da rezultate bune prin promovarea doar a ceea ce credem noi ca e interesul propriu in loc sa gandim cu responsabilitate atat la interesul individual dar si la cel general(dpmdv asta sa intamplat cu intreaga tara dupa revolutie).

  Nu accepti sau nu poti sa faci fata unui anumit mod de a lucra pleaca si punct dar nu arunca cu noroi netinad cont si de interesul tuturor celor implicati in viata de zi cu zi a liceului Tudor Vianu.Punctual nu spun ca nu o fi o doza de adevar in ceea ce sa intamplat cu acel elev,dar sa nu uitam ca pana si Maximilian Robespierre a murit cu dreptatea in mana atunci cand o dus-o la extrem...si in nici un caz nu putem spune ca asta e modul de a lucra a acestui profesor.Sa fim seriosi!!!!

  Asta este cel lipsa de respect,respectul insemnand ca ai libertatea de a spune si face tot ce vrei dar totodata sa intelegi ca libertatea ta se termina acolo unde incepe liertatea celorlalti.
 • +1 (1 vot)    
  RESPECT NU LINSAJ MEDIATIC HOTNEWS (Duminică, 7 februarie 2016, 22:40)

  Verinica [utilizator]

  Realitatea este suma perceptiilor fiecarui invidivid.Din acest liceu an de an la olimpiada nationala de matematica sunt in primi 10 pe tara cel putin un elev de la clasa a-V-a pana la clasa a -XII-a.Cu siguranta ca si profesorul acuzat ca a spus si a facut zilele acestea a avut un aport la aceste reusite constante ale acestui liceu.

  Ne pricepem de minune noi ca romani sa distrugem din interior tot ceea ce da rezultate bune prin promovarea doar a ceea ce credem noi ca e interesul propriu in loc sa gandim cu responsabilitate atat la interesul individual dar si la cel general(dpmdv asta sa intamplat cu intreaga tara dupa revolutie).

  Nu accepti sau nu poti sa faci fata unui anumit mod de a lucra pleaca si punct dar nu arunca cu noroi netinad cont si de interesul tuturor celor implicati in viata de zi cu zi a liceului Tudor Vianu.Punctual nu spun ca nu o fi o doza de adevar in ceea ce sa intamplat cu acel elev,dar sa nu uitam ca pana si Maximilian Robespierre a murit cu dreptatea in mana atunci cand o dus-o la extrem...si in nici un caz nu putem spune ca asta e modul de a lucra a acestui profesor.Sa fim seriosi!!!!

  Asta este cel putin lipsa de respect,respectul insemnand ca ai libertatea de a spune si face tot ce vrei dar totodata sa intelegi ca libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by