Seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a ajuns sa aiba cateva intalniri oficiale la Washington intrand in Statele Unite pe usa din dos a unui eveniment banal si fara semnificatie politica organizat de Congresul American: Micul Dejun cu Rugaciune. Mihai Gadea si Alina Gorghiu s-au lipit cumva de eveniment lasand, la randul lor, impresia ca participa la ceva extrem de important. Gadea s-a lipit la Bucuresti gratie invitatiei facute de Mircea Geoana iar Alina Gorghiu a profitat din mers, ca tot se afla in voiaj prin America. Cam asta rezulta verificand in detaliu din mai multe surse cum au ajuns cei trei in acelasi peisaj.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Micul Dejun cu Rugaciune (National Prayer Breakfast) nu comporta nici o semnificatie politica deosebita. Evenimentul, organizat in fiecare an la inceputul lunii februarie de Congres si sustinut de organizatii religioase, neoprotestante, la care participa cateva mii de invitatii din aproape 100 de tari, reprezinta mai degraba buna ocazie de socializare, de facut noi contacte si multe poze de pus in rama sau de aratat la televizor. Nimic mai mult.

In Romania, de intocmirea listelor cu invitati se ocupa de ani buni Mircea Geoana, cu excelente contacte in Congres inca de pe vremea cand era ambasador la Washington. Tot el intocmeste o lista cu propuneri pe care o trimite celor doi senatori americani din Congres. Acestia lanseaza ulterior invitatiile.

Anul acesta, din delegatia propusa de Geoana fac parte: Dan Mihalache (care s-a lipit de acest eveniment), Mihai Gadea, Iulian Dumitrescu (senator PNL), Leonard Badea (senator PSD), Gheorghe Falca (primarul Aradului), Ben Oni Ardelean (senator PNL) si Marian Munteanu (fostul lider al studentilor din Piata Universitatii este un client mai vechi al evenimentului). Idee de baza e ca grupul sa fie cat mai eterogen.

Nu m-ar mira ca Mihai Gadea sa se fi autoinvitat pe lista, vazand in aceasta deplasare o noua ocazie de a poza in pro-american si in personaj frecventabil. In calitate de fost pastor neoprotestant era usor de justificat prezenta sa la "Micul dejun cu rugaciune". Inviatiile au fost primite undeva prin luna noiembrie 2015. Gadea are de razuit de pe sigla Antenei 3 stratul gros de mizerii anti-americane si anti-occidentale proferate in ultimii ani. Spre consultare, vedeti cam ce spunea despre Statele Unite nu mai departe de iulie 2014:

  • "Documentele publicate de Wikileaks dovedesc ca ambasadorii SUA s-au implicat in politica de stat a Romaniei in sensul numirii in functii cheie doar a acelor romani fara nici o competenta, dar care permiteau SUA sa detina pirghiile controlului absolut in statul roman in scopul satisfacerii intereselor americane in zona" (Detalii aici si aici).

Daca tot s-a nimerit in Statele Unite, Dan Mihalache si-a aranjat intalniri oficiale in incercarea de a conferi ceva greutate vizitei sale. Singura intalnire cu adevarat relevanta a fost cea de miercuri, cu Amos Hochstein, emisar special si coordonator pentru afaceri internationale privind energia în cadrul Departamentului de Stat al SUA, un foarte bun cunoscator al realitatilor romanesti, republica Moldova etc.

In acest caz, este foarte discutabil nivelul de reprezentare al Romaniei. Din partea statului roman, in America s-a aflat doar Mihalache, fara nici un specialist in acest domeniu crucial - energia - in care Statele Unite investesc enorm. In acest caz, a fost o intalnire perfect inutila, buna doar ca Mihalache sa poate spune ca n-a merg pana in Statele Unite doar sa ia micul dejun in Congres si sa se roage. Apoi, mai reuseste sa pacaleasca putin publicul interne aratandu-si o importanta mai mare decat are in realitate.

In paranteza fie spus, in drum spre America, va amintiti ca Dan Mihalache a facut o halta la intalnirea sasilor din Munchen, unde l-a luat cu el si pe Mihai Gadea. Aici, jurnalistul n-a fost invitat de organizatori. Din toate sursele HotNews.ro, cel care l-a adus de mana la eveniment, spre indignarea sasilor, a fost Dan Mihalache.

In fine, Alina Gorghiu, co-presedintele PNL se afla in Statele Unite intr-o vizita mai degraba privata, care a debutat la sfarsitul lunii ianuarie la Chicago. Dar daca tot s-a nimerit in peisaj, Alina Gorghiu a profitat de nesperata ocazie de a-si imbogati albumul cu poze fara mare valoare politica, aranjandu-si o mica intrare neprogramata la National Prayer Breakfast.

Potrivit surselor HotNews.ro, Gorghiu a participat la eveniment in locul lui Ben Oni Ardelean, astfel ca nu a ratat ocazia sa pune pe FB speech-ul lui Barak Obama. Presedintele SUA tine un mic discurs la Micul Dejun cu Rugaciune in fiecare an, in fata celor cateva mii de invitati din o suta de tari.

Ce e cu adevarat ciudat aici este introducerea ei la pachet cu Mihai Gadea la figuri in prezent marginale din establisment-ul american, cum ar fi fostul secretar al apararii, Donald Rumsfeld (84 de ani). Nu este foarte clar cum au ajuns Gadea in echipa cu Gorghiu sau invers.

In tot cazul, acest gen de intrevederi se fac fie pe baza de lobby, fie aranjate de ambasada Romaniei la Washington. De notat ca nici una din intalnirile Alinei Gorghiu (cel putin cele comunicate public) n-au vizat persoane importante din establisment-ul american.

Toate aceste poze facute de Mihalache, Gadea sau Gorghiu in America sunt vandute la suprapret in tara, fiecare incercand sa traga maxim profit de imagine din ele. In realitate, acestea nu valoreaza mare lucru. Vizita lui Mihalache in Statele Unite e irelevanta. Ce fac Gadea si Gorghiu se numeste butaforie.

Privite cu atentie, in aceste poze se vede totusi ceva important, un mesaj mai greu de descifrat in absenta unui detaliu esential din culisele politicii romanesti. Despre ce este vorba?

Pe scurt: exista un aranjament in derulare, un pact de neagresiune pe care un personaj din umbra il negociaza de zor, intre Cotroceni si Antena 3, noul aliat al liberalilor. Dupa Ponta, Gadea&co si-au gasit noi stapani.Mai ramane de stabilit cu exactitate cine este personajul din umbra, liantul intre Klaus Iohannis, liberali si oamenii lui Voiculescu? Aceasta intelegere subterana se vede, cred, destul de clar din America.

Pe Klaus Iohannis, pe termen lung il va costa scump intovarasirea cu Antena 3, pactul cu diavolul.