Liderul lumii interlope din Piatra Neamt Ioan Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 15 ani inchisoare, fiind acuzat ca a comandat amplasarea, in ianuarie 2013, a unei bombe artizanale sub masina unui alt interlop din oras Bogdan Mararu, cu a carui familie se afla in disputa de mai mult timp, informeaza Agerpres.

Instanta suprema a respins apelul declarat de Ioan Mironescu si complicii sai, fiind mentinuta sentinta data in aprilie 2014 de Curtea de Apel Bacau. Tot atunci, Mironescu a fost obligat la plata unor daune morale in valoare de 25.000 de lei pentru cei doi copii ai lui Bogdan Mararu.

In acelasi dosar, complici ai lui Ioan Mironescu au primit ani grei de inchisoare: Daniel Hosteanu (fost Padurariu) - 10 ani inchisoare, Petrica Jataru - 9 ani, Irinel Cosmin Lacatus - 12 ani de inchisoare, Ovidiu Popa - 15 ani inchisoare si Emil Cristofor - 7 ani inchisoare.

Ioan Mironescu si complicii sai au fost trimisi in judecata in martie 2013 de procurorii DIICOT, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unei grupari infractionale, acte de terorism, instigare/tentativa la distrugere, instigare/tentativa la omor calificat si nerespectarea regimului materiilor explozive.

Procurorii sustin ca Ioan Dumitru Mironescu si Daniel Padurariu au constituit o grupare infractionala, instigandu-i pe ceilalti membri ai gruparii sa-l ucida pe Bogdan Mararu, oponent pe plan local al lui Mironescu.

In acest scop, Mironescu a procurat si predat complicilor sai un dispozitiv exploziv improvizat, avand greutatea de circa 1.000 grame.

Dispozitivul era perfect functional si apt de a detona si continea un amestec de produse chimice din categoria materiilor si amestecurilor explozive.

In noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, in jurul orei 2,20, membrii gruparii au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, masina fiind parcata in spatiul public, in apropierea locuintei acestuia din Piatra Neamt. Atentatul a fost dejucat ca urmare a interventiei organelor de urmarire penala, care monitorizau activitatea gruparii.

Atentatul pus la cale de Ioan Mironescu era o replica la incercarea de asasinat pusa la cale de fratii Mararu.

Astfel, Bogdan si Razvan Mararu l-au angajat pe moldoveanul Vitalie Proca sa il ucida pe Ioan Mironescu. In noiembrie 2012, Vitalie Proca s-a deplasat in cartierul Vitan din Bucuresti, in urmarirea lui Ioan Mironescu, insa l-a confundat pe acesta cu un tanar de 26 de ani, Razvan Mircea Isaila, asupra caruia a tras mai multe focuri de arma cu un pistol mitraliera AK 47. Tanarul a scapat cu viata, iar Vitalie Proca a fost prins mai tarziu in Rusia si adus in Romania.

Bogdan si Razvan Mararu au fost condamnati in prima instanta la 15 ani, respectiv 12 ani de inchisoare, iar Vitalie Proca a primit 12 ani si jumatate detentie. Recent, fratii Mararu au fost plasati in arest la domiciliu, procesul lor aflandu-se in faza de apel.