Afectiuni precum paranoia sau hemoroizi s-au numarat printre motivele invocate in sustinerea cazurilor exceptionale care au fost solutionate cu prioritate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului, citat de Agerpres.

DosareFoto: CENTRAS

Din datele comunicate de ANRP in timpul controlului rezulta ca intre 2008 si 2011 au fost solutionate 1.407 de dosare in ordinea numerelor de inregistrare, iar 2.269 au fost solutionate cu prioritate ca fiind cazuri de exceptie, dintre acestea 131 fiind solutionate in favoarea unor cesionari de drepturi la masuri reparatorii care s-ar fi aflat in cazuri de exceptie.

"In perioada 2008-2011, numarul dosarelor solutionate prioritar, prin invocarea cazurilor exceptionale, a fost mult mai mare fata de numarul dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii acestora. In fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au transformat exceptia in regula", se arata in raport.

Deoarece nu au fost stabilite criterii dupa care un dosar putea fi clasificat ca prioritar, erau intocmite tabele cu aceste solicitari, care erau apoi aprobate in bloc de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, desi in unele cazuri nu era depus niciun document care sa ateste situatia exceptionala in care s-ar fi aflat solicitantul.

Printre motivele invocate in sustinerea cazurilor exceptionale s-au numarat afectiuni precum paranoia, lombosciatica, osteoporoza, tulburare depresiva recurenta, atacuri de panica, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis.

Un solicitant nu a depus niciun act doveditor, dar a sustinut ca are 82 de ani si necesita trei interventii chirurgicale costisitoare, iar altul a declarat ca are 93 de ani si traieste in Statele Unite ale Americii din ajutor social. Corpul de Control al premierului a identificat si o persoana care a sustinut ca este un caz exceptional deoarece este persecutata pe motive etnice.

Din datele comunicate de ANRP catre Corpul de Control al premierului rezulta ca in topul despagubirilor acordate cu prioritate pentru cazuri exceptionale se afla o persoana care a primit peste 108 milioane de lei.