Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat joi seara ca "este irelevant" daca il demite pe directorul Adminsitratiei Nationale a Penitenciarelor, Catalin Bejan, pentru ca, potrivit legii, i-ar lua locul tot cineva din sistem fata de care are "indoieli foarte mari" .

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Stiti ca legea s-a schimbat in 2009 si s-a stabilit ca un magistrat nu este bun sa fie director la ANP si nu poate fi decat cineva care provine din acest sistem. Asa ca eu cred ca este irelevant la acest moment faptul ca-l schimb, as putea, nu pot sau nu sa-l schimb pe domnul Bejan, pentru ca va veni tot cineva din sistem cu privire la care eu am indoieli foarte mari", a declarat Raluca Pruna, prezenta la dezbaterile ''Maladia plagiatului si anticorpii sistemului universitar" si "Cartile <> in regimul penitenciar'', organizate de Grupul de Dialog Social si Revista 22.

Ministrul a admis ca s-a grabit cand a anuntat ca il demite, explicand ca exista niste evaluari anuale iar predecesorul ei i-a acordat lui Bejan calificativ maxim pentru cele 10 luni si jumatate de activitate care s-a desfasurat sub mandatul sau: "Cererea mea ca sa fim in cadrul legii, rugandu-l sa-l evalueze, i-a dat calificativul exceptional, pe primele 10 luni, mie imi ramane o luna si jumatate pana la 12 luni. Eu pot sa-l evaluez dupa cum am constatat eu si dupa constiinta mea. Dar este irelevant. Eu pot sa-i dau nesatisfacator, pot sa-i dau zero, rezultatul va fi ca activitatea domnului Bejan pe tot anul va fi exceptionala. Inainte sa am aceasta evaluare, i-am cerut domnului Bejan sa-si dea demisia si mi-a zis: 'nu, nu pot sa-mi dau demisia pentru ca nu am de ce, sunt foarte mandru de activitatea de la ANP'.

Raluca Pruna a precizat ca asteapta rezultatul corpului de control al premierului in aceasta privinta si rezultatele controaleor pe care le-a dispus la penitenciarele "care sunt in topul cercetarii in lumea carcerala", urmand ca ulterior sa sesizeze organele competente si Parchetul daca este cazul.