Premierul Dacian Ciolos considera ca intentia SUA de a majora de patru ori mai mare bugetul pentru fortele armate amplasate in estul Europei vine in intampinarea obiectivelor Romaniei in privinta securitatii regionale. "Am primit cu incredere anuntul SUA legat de cresterea de patru ori a bugetului destinat Initiativei pentru Reasigurarea Europeana (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2016. Aceasta decizie subliniaza angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeana si vine in intampinarea obiectivelor comune pe care le avem in ceea ce priveste securitatea regionala si a tarii noastre", se arata intr-o declaratie de presa a premierului.

"Parteneriatul nostru Strategic ofera cadrul necesar pentru dezvoltarea acestei relatii. Sunt convins ca pasii pe care ii facem impreuna sunt in directiile pe care le-au subliniat toate strategiile noastre de securitate din ultimii ani si au o larga sustinere in societate. Avem un angajament politic de a atinge anul viitor 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate si vrem sa aratam ca si prin aceasta decizie intelegem sa raspundem adecvat provocarilor actuale si viitoare", a adaugat Ciolos.

Pe aceeasi tema a facut miercuri o declaratie si purtatorul de cuvant al Guvernului Dan Suciu. "Si in urma mini-summit-ului de la sfarsitul anului trecut, cu ocazia lansarii scutului de la Deveselu, Romania a subliniat necesitatea unei astfel de decizii. Si, in consecinta, evident ca nu face altceva decat sa salute aceasta decizie ceruta si subliniata de atatea ori ca necesitate importanta de securitate pentru tara noastra. Deci este un acord si un salut. Ea vine pe baza unei strategii de aparare pe care Romania a mizat deja si a unor solicitari explicite facute de-a lungul timpului", a spus Dan Suciu, intrebat de jurnalisti care este pozitia Guvernului fata de anuntul Statelor Unite. Aceasta a fost prima declaratie din partea autoritatilor de la Bucuresti referitoare la intentia SUA de a consolida securitatea tarilor est-europene.

Pentagonul (Ministerul american al Apararii) a anuntat marti ca cere pentru anul fiscal 2017 o crestere de patru ori, pana la suma de 3,4 miliarde de dolari, a sumelor alocate pentru intarirea fortelor americane in Europa de Est, potrivit lui Ashton Carter, secretarul Apararii.

Printre tarile unde ar putea fi amplasate echipamentele si fortele suplimentare se numara Ungaria, Romania si tarile baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citati de New York Times.

Potrivit unui comunicat al Pentagonului, fondurile vor fi folosite pentru mai mult echipament de lupta pre-pozitionat, pentru mai multe trupe trimise prin rotatie in tarile de la frontiera de Vest si pentru mai multe exercitii si antrenamente in comun cu armatele europene.

Anuntul Pentagonului a fost intarit de o declaratie a presedintelui SUA Barack Obama.

"Pe masura ce ne apropiem de Summit-ul NATO din 2016 de la Varsovia, este clar ca Statele Unite si aliatii nostri trebuie sa faca mai mult pentru a avansa apararea noastra comuna in sprijinul unei Europe intregite, libere si in pace. De aceea, astazi Administrare mea a anuntat o crestere de patru ori a fondurilor Initiativei de Reasigurare Europeana (ERI) pentru anul fiscal 2017. Nivel ERI de finantare de 3,4 miliarde dolari va permite Statelor Unite sa consolideze pozitia militara robusta pe care o avem in Europa si sa imbunatateasca capacitatea noastra de a ne respecta angajamente asumate fata de membrii NATO prin articolul 5. Acesta ar trebui sa faca clar ca America va sta ferm alaturi de aliatii sai in apararea nu doar a teritoriului NATO, dar si a principiilor comune ale dreptului si ordinii internationale", a declarat Barack Obama.

Vezi si: