Un barbat din Bucuresti a murit din cauza virusului gripei sezoniere, acesta fiind primul deces inregistrat in Romania, a anuntat Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, citat de Agerpres. Victima este un barbat in varsta de 38 de ani, din Bucuresti, care nu se vaccinase impotriva gripei. (Stire rectificata. In forma initiala, gripa porcina era prezentata eronat drept cauza a decesului).

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a confirmat miercuri primul deces intr-un caz de infectie respiratorie acuta severa "confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09", potrivit Mediafax.

In informare se precizeaza ca este vorba despre un 'barbat in varsta de 38 de ani, domiciliat in municipiul Bucuresti, avand conditii preexistente, nevaccinat anti-gripal".

De asemenea, Centrul informeaza ca in ultima saptamana a lunii ianuarie s-au inregistrat 17 cazuri de infectie respiratorie acuta severa (SARI), cu trei mai multe fata de saptamana precedenta si cu cinci mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului anterior.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile mai precizeaza ca activitatea gripala este sporadica, adica s-au inregistrat cazuri izolate de gripa confirmata in laborator, "de intensitate medie, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai crescuta decat in saptamana precedenta, dar incadrandu-se in intervalul asteptat".

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica neconfirmata, pneumonii) a fost de 89.591, cu 14% mai mic, comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (104248) si cu 13.4% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta (78945).

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si infectiilor respiratorii acute severe (SARI) si pana pe 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripa din care "72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat", cele mai multe inregistrandu-se in Bucuresti (36), Constanta (15), Dambovita (9).

Pana la data de 31 ianuarie au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

  • Epidemie de gripa porcina in Ucraina

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava a aprobat, sambata trecuta, un plan de masuri pentru prevenirea si combaterea gripei porcine, in contextul evolutiei acesteia pe teritoriul Ucrainei si a confirmarii, in proximitatea granitei cu judetul Suceava, a cinci decese, la Cernauti. Seful ISU Suceava, general de brigada Ion Burlui, a aratat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, in regiunea Cernauti s-au inchis din 18 ianuarie scolile, din cauza acestei boli.

El a precizat ca, pana pe 28 ianuarie, Ministerul Sanatatii din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa si Lvov.

In conditiile in care evolueaza aceasta boala la granita de nord a Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat amanarea calatoriilor in Ucraina daca situatia nu impune o urgenta.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Andrei Ianovici, a declarat ca institutia monitorizeaza situatia, cu masuri suplimentare in zona Radauti, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina, si crede ca problema poate fi manageriata mult mai usor ca in 2009, deoarece, in prezent, exista vaccin pentru tulpina AH1N1. El a precizat ca in judet s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate in zona Radauti.

Categoriile cu cel mai mare risc la imbolnavire cu gripa porcina sunt copiii si batranii.