"Coalitia pentru Familie" a adunat pana in prezent peste 1.350.000 de semnaturi in favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constitutiei in sensul definirii casatoriei ca fiind uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, potrivit unei informatii publicate miercuri pe pagina de Facebook a coalitiei si confirmata de presedintele comitetului de initiativa, Mihai Gheorghiu, scrie Agerpres.

Constitutia RomanieiFoto: Agerpres

Pana pe 20 ianuarie, "Coalitia pentru Familie" anunta strangerea a 825.000 de semnaturi. Mihai Gheorghiu preciza, la momentul respectiv, intr-o conferinta de presa, ca se doreste strangerea unui numar de semnaturi mai mare decat cel prevazut de lege pentru ca acestea sa devina "un semnal, o marturisire, o atentionare a tuturor factorilor politici si guvernamentali" privitoare la importanta subiectului si necesitatea de a proteja familia prin inscrierea definitiei casatoriei in articolul 48 alineat 1 din Constitutia Romaniei.

Proiectul de lege propus revizuieste articolul 48, alineat 1 din Constitutia Romaniei astfel: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Proiectul de lege, expunerea de motive si avizul Consiliului Legislativ au fost publicate in Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015.

Comitetul de initiativa este format din 16 membri si este multiconfesional: ortodocsi, catolici, greco-catolici, baptisti si penticostali.

Din "Coalitia pentru Familie" fac parte 23 de asociatii si ONG-uri, precum Asociatia "Parinti pentru ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia PRO VITA - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

Potrivit datelor furnizate de "Coalitia pentru Familie", dintre tarile europene 13 permit casatoria intre persoane de acelasi sex, dintre care 12 prin lege, iar una prin Constitutie (Irlanda). Celelalte tari recunosc doar casatoria barbat - femeie, dintre care 16 o protejeaza prin Constitutie. De asemenea, in ultimii patru ani, in Europa, au avut loc cinci referendumuri nationale pe tema casatoriei si a familiei.

Revizuirea Constitutiei Romaniei poate fi facuta daca este sustinuta "de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot" (art. 150 din Constitutia Romaniei). Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.