O eleva de clasa a XI-a din Cluj-Napoca este castigatoarea din Romania a concursului european "Juvenes Translatores", anunta Comisia Europeana. Este vorba despre Roxana Maria Chiorean, de la Colegiul National "Emil Racovita". Peste 3.000 de elevi din Uniunea Europeana au participat la concursul la care, in final, au fost desemnati 28 de castigatori - cate unul din fiecare stat membru.

Maria ChioreanFoto: ec.europa.eu

Comisia Europeana a anuntat miercuri, 3 februarie 2016, numele celor 28 de castigatori ai concursului anual de traducere "Juvenes Translatores", anunta reprezentanta in Romania a Executivului European.

Castigatoarea din Romania este Roxana Maria Chiorean, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca. Ea a tradus din engleza in romana. Maria Chiorean a concurat cu alti 151 de elevi din 31 de scoli din Romania.

Textul pe care l-a avut de tradus, din limba engleza:

Sursa

La aceasta competitie, limba romana a fost folosita si de elevul castigator din Franta, Florian Pesce, care a tradus din romana in franceza.

La concurs au participat peste 3.000 de elevi din 736 de scoli din UE, dintre care 31 de licee din Romania. Cei 28 de liceeni castigatori, unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi premiati la Bruxelles pe 14 aprilie 2016, informeaza Comisia.

Tema traducerilor a fost cooperarea pentru dezvoltare, iar elevii au putut alege orice combinatie dintre cele 552 posibile intre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Descarca de aici lista castigatorilor Juvenes Translatores 2015-2016

Castigatorii Juvenes Translatores 2015-2016

Informatii de background

Comisia Europeana precizeaza ca, incepand din 2007, Directia Generala Traduceri a Comisiei Europene organizeaza anual concursul Juvenes Translatores ("tineri traducatori" in latina). Vezi aici Regulamentul competitiei

Obiectivul concursului este de a promova studiul limbilor straine in scoli si de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea sa vada cum este sa fii traducator.

In competitie pot sa participe elevii de liceu in varsta de 17 ani (in cazul editiei 2015-2016, cei nascuti in anul 1998) si se desfasoara simultan in toate scolile selectate din intreaga UE.

Citeste si: