Un numar de 68 de persoane au depus la Tribunalul Militar Bucuresti cereri pentru a se constitui parti civile si solicita daune morale si materiale in dosarul in care sunt judecati George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti acuzati ca au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, informeaza Agerpres.

Este de asteptat ca numarul persoanelor care vor cere despagubiri in instanta sa creasca, avand in vedere ca bilantul incendiului din club Colectiv se ridica la 63 de morti si aproximativ 200 de raniti.

Un mesaj postat marti pe pagina de Facebook "Impreuna rezistam" ii indeamna pe cei care au fost raniti, dar si pe rudele tinerilor care au murit in incendiu sa vina in instanta pentru a cere despagubiri.

"Mesaj pentru toate persoanele care au suferit o vatamare fizica, materiala sau morala in urma incendiului din Clubul #Colectiv. La nivelul Tribunalului Militar Bucuresti a fost inregistrat dosarul penal nr. 129/753/2015. Judecata va incepe in foarte scurt timp (maxim 7 - 10 zile). Detalii - http://goo.gl/wqg8R1. Toate persoanele care au suferit o vatamare fizica, materiala sau morala se pot constitui #PartiCivile doar pana la inceperea judecatii, impotriva Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (ISU) si impotriva Ministerului Afacerilor Interne, pentru a solicita daune materiale si morale. Prin 'membru de familie' se intelege atat parintii, copiii, fratii si surorile, cat si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare (concubini). Cererea de constituire parte civila trebuie sa contina cuantumul daunelor materiale si, separat, cuantumul daunelor morale; motivele pentru care sunt solicitate aceste daune; probele care dovedesc aceste daune: chitante, facturi, documente, martori (nume, prenume, adresa), acte medicale, fotografii etc.", este indemnul de pe Facebook.

George Matei si Antonina Radu, inspectori la ISU Bucuresti cu gradul de capitan, au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii sustin ca, in perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, George Matei si Antonina Radu, in calitate de ofiteri-inspectori in cadrul ISU Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/ autorizatie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit procurorilor, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, George Matei si Antonina Radu nu au intocmit niciun act de control si nu au intreprins vreo masura pentru ca SC Colectiv Club SRL sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti ca functionand fara aviz/ autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, George Matei si Antonina Radu s-au oferit sa ii ajute pe patronii clubului Colectiv cu intocmirea dosarului PSI, desi stiau ca exista nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenta localului respectiv, dupa cum au retinut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, insa nu au raportat despre vreo verificare facuta la clubul Colectiv.