Curtea de Conturi a constatat "date nereale sau incomplete" in cuantum de peste 1 milion de lei, la Ministerul Educatiei, in evidenta contabila a proiectelor din fonduri europene, dar si "mentinerea nejustificata" a 27 de milioane de lei - bani rambursati de Autoritatea de Management si nevirati "la bugetul de stat sau partenerilor contractuali". Datele au fost publicate in Raportul Curtii de Conturi pe 2014. Inspectorii au identificat prejudicii de 430.000 lei si abateri estimate la 6,9 milioane lei, la institutiile din subordinea Ministerului Educatiei.

Curtea de Conturi a publicat raportul pe 2014, cand ministru al Educatiei a fost Remus Pricopie, iar Mihnea Costoiu - ministru delegat pentru Cercetare.

Inspectorii anunta ca, in ceea ce priveste auditul pe care l-au realizat la institutiile din subordinea Ministerului Educatiei, au "constatat cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, respectiv abateri si nereguli care au generat prejudicii in suma de 430 mii lei si abateri de la legalitate si regularitate, cu impact asupra realitatii si acuratetei situatiilor financiare, estimate la 6.904 mii lei".

Inspectorii Curtii de Conturi au identificat, la Ministerul Educatiei, ca "nu s-au obtinut autorizarile legale pentru efectuarea modificarilor la capitolul 'Cercetare fundamentala si cercetare-dezvoltare', pentru suma de 26.004 mii lei".

"Situatiile financiare anuale realizate la 31 decembrie 2014 nu ofera o imagine fidela a pozitiei financiare", se arata in raport, care argumenteaza ca "nu sunt evidentiate distinct in contabilitate cheltuielile declarate neeligibile de catre Autoritatea de Management, in suma de 7.461 mii lei" si ca "in evidenta contabila a proiectelor finantate din fonduri europene, preluate in situatiile financiare centralizate ale ministerului, s-au inregistrat date nereale sau incomplete, in suma de 1.322 mii lei".

Curtea de Conturi retine si mentinerea nejustificata, la 31.12.2014, a sumei de 27.763 mii lei in soldul contului "Disponibil in lei din fonduri externe nerambursabile", reprezentand sume rambursate de Autoritatea de Management si nevirate la bugetul de stat sau partenerilor contractuali.

Raportul mentioneaza ca au fost decontate cereri de plata, in suma totala de 8.900 mii lei, catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", fara prezentarea tuturor documentelor justificative care sa confirme prestatia si plata activitatilor efectuate, intocmite in conformitate cu dispozitiile legale.

Contactat de HotNews.ro, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului, a declarat ca "Ministerul Educatiei nu ne-a cerut documentele respective, care erau dovada acelor plati. Uneori ei ne cer documente doveditoare, alteori nu ne cer. Dupa ce auditul Curtii de Conturi a aratat lipsa documentelor, ni le-au cerut si noi le-am trimis".

Zamfir a afirmat ca "nu este vorba despre ELI [proiectul laserului de la Magurele - n.red.]. Din cate imi aduc aminte, plata era legata de una dintre activitatile de dezafectare a reactorului, iar la una dintre etape nu ne-au cerut documentele. Daca Corpul de Control venea aici, sigur ca gasea documentele, dar ei au auditat Ministerul Educatiei, nu pe noi".

In Raportul pe 2014, Curtea de Conturi retine si faptul ca "nu au fost identificate si evaluate potentialele riscuri implicate in derularea procedurii de achizitie publica, generate de constrangeri de timp si/sau de natura tehnica, astfel ca punerea la dispozitie a manualelor scolare, pentru clasele I si a II-a din invatamantul primar s-a facut cu mare intarziere".

Inspectorii avertizeaza ca "nu au fost recuperate, conform programului agreat, facilitatile in suma de 360 mii lei, cuprinse in actul aditional la contractul de locatiune privind Baza 'Cutezatorii'".

Curtea de Conturi precizeaza ca "la Universitatea Politehnica Bucuresti s-a constatat decontarea sumei de 4.682 mii lei, reprezentand contravaloarea unor bunuri materiale lasate in custodia executantului, fara prezentarea tuturor documentelor justificative, conform prevederilor legale si contractuale". Inspectorii noteaza ca "in timpul auditului a fost numita o comisie care a inventariat bunurile in cauza si a luat masurile necesare pentru a asigura securitatea acestora".

Mihnea Costoiu, ministru delegat al Cercetarii in 2014 si rector suspendat la acea vreme al Politehnicii Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca bunurile materiale despre care vorbeste raportul Curtii de Conturi sunt niste scaune pentru o "aula foarte mare" care se construieste in Politehnica.

"Atunci era dl Darie [George Darie - n.red.] rector interimar si se ocupa de toate lucrurile acestea. A fost vorba de anumite materiale, cred ca scaune, care au fost lasate in custodie, dar stiu ca colegii mei au clarificat cu inspectorii Curtii de Conturi toate aceste elemente, situatia nu mai exista in acest moment", a precizat Costoiu, astazi rector plin al Politehnicii.

Inspectorii mai arata in raportul pe 2014 ca "la Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare s-a constatat decontarea sumei de 14.626 mii lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative, care sa confirme respectarea prevederilor contractuale, potrivit carora furnizorul s-a angajat sa livreze produse IT noi, nefolosite si de ultima generatie, necesare modernizarii infrastructurii de date administrate de entitate, in conformitate cu specificatiile tehnice prevazute in propunerea tehnica, insotite de toate documentele prevazute in caietul de sarcini". In raport se precizeaza ca, "in timpul controlului, reprezentantul producatorului a comunicat oficial ca echipamentele sunt 'noi, originale, conforme cu standardele inalte de calitate', dar nu s-au obtinut toate documentele care sa confirme acest lucru".

Curtea de Conturi la Academia Oamenilor de Stiinta din Romania

Curtea de Conturi a inspectat si Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), institutie care o are printre membri fondatori pe Ecaterina Andronescu, care este si presedintele Sectiei "Stiinte Chimice". Din aceasta academie mai fac parte si IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Gheorghe Mencinicopschi, Ion Iliescu sau Teodor Melescanu.

Statutul academiei prevede ca membrii sai titulari primesc o indemnizatie lunara bruta de 2.000 lei, care se indexeaza anual cu rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru anul anterior celui in care se face plata drepturilor. Detalii aici despre Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR)

Curtea de Conturi anunta ca a identificat "cheltuieli nelegale prin aplicarea eronata a ratei inflatiei asupra indemnizatiei lunare acordate membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, pentru care au fost calculate dobanzi si penalitati de intarziere". Tot la aceasta institutie, Curtea precizeaza ca a constatat "supraevaluarea terenului in suprafata de 4.400 mp, cu suma de 37 mii lei, in urma reevaluarii efectuate de reprezentantii entitatii".

Inspectorii noteaza, insa, ca "in timpul misiunii de audit financiar, in baza raportului de evaluare intocmit, a fost corectata valoarea terenului si a fost operata in contabilitate valoarea corecta. Totodata, conducerea entitatii a procedat la recuperarea sumei reprezentand cheltuieli nelegale si la virarea la bugetul statului a sumei reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere".