Operatorul unui forum pe internet nu poate fi declarat vinovat in fata justitiei pentru comentarii "insultatoare sau abuzive" daca acestea nu contin discursuri care incita la ura sau care fac apel la violenta, a afirmat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), citata de AFP.

Intr-o hotarare pronuntata asupra unui litigiu prezentat in fata justitiei ungare, judecatorii europeni si-au precizat jurisprudenta stabilita in iunie in ceea ce priveste responsabilitatea site-urilor fata de comentariile postate pe forumurile lor.

Atunci, acestia stabilisera ca afirmatiile insultatoare scrise de internauti, care contin "expresii evidente de ura" si "amenintari flagrante" tin de responsabilitatea operatorului forumului pe care au fost publicate.

In schimb, a decis marti Curtea, tribunalul ungar nu ar fi trebuit sa declare vinovate portalurile pentru afirmatii care vizau site-uri de anunturi imobiliare, deoarece, "desi insultatoare si chiar abuzive", aceste comentarii "nu erau de fapt declaratii defaimatoare, ci expresia unor judecati de valoare sau opinii" si nu constituiau deci "propuneri clar ilegale".

In acest dosar, doua portaluri de internet din Ungaria au sesizat justitia europeana deoarece au considerat ca decizia justitiei ungare le obliga de facto sa "modereze continutul comentariilor postate de internauti", ceea ce "este impotriva esentei libertatii de exprimare pe internet".

CEDO le-a dat dreptate, subliniind ca au pus in practica o procedura care permite internautilor sa semnaleze comentariile neadecvate si sa permita eliminarea lor, daca este nevoie.

Magistratii europeni au mai notat ca deciziile justitiei ungare ar fi putut determina "reclamantii sa desfiinteze complet posibilitatea" internautilor de a posta comentarii online: ceea ce ar constitui evident o ingradire a libertatii de exprimare, potrivit CEDO.