Premierul Dacian Ciolos a declarat luni seara, la Palatul Victoria, ca nu a fost lansata in acest moment nicio procedura formala de revocare a procurorului general Tiberiu Nitu si ca i-a cerut ministrului Justitiei sa analizeze care sunt, conform legislatiei, conditiile in care acesta poate fi revocat.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

Dacian Ciolos a confirmat ca ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a fost prezenta luni la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

"Intr-adevar, dna ministru Pruna a participat la prima parte a intalnirii saptamanale pe care o am cu dl presedinte. Am rugat-o sa participe pentru a-l informa pe dl presedinte despre discutiile pe care dna ministru le-a avut zilele trecute cu procurorul general Tiberiu Nitu si despre posibilitatile care exista din partea noastra pentru a reactiona la aceasta situatie. Mai mult nu pot sa va spun deocamdata, este un subiect ce inca este in lucru si in analiza la Guvern. Se analizeaza diferitele posibilitati", a spus Ciolos, precizand ca un punct de vedere "clar formulat" pe acest subiect va fi prezentat de catre Guvern in zilele urmatoare.

Intrebat, pe de alta parte, de ce dureaza atat de mult analiza in cazul lui Tiberiu Nitu, premierul Dacian Ciolos a aratat ca ministrul Raluca Pruna "priveste si analizeaza aceste lucruri intr-un mod foarte riguros, nu ne putem juca cu astfel de lucruri". El a precizat totodata ca, in acest moment, nu a fost inceputa nicio procedura formala de revocare a procurorului general si ca i-a cerut ministrului Justitiei sa analizeze care sunt, conform legislatiei, conditiile in care acesta poate fi revocat.

"Nu exista nicio procedura formala inceputa impotriva dlui Nitu. Am putea spune ca sunt cateva chestiuni care ar putea fi legate de integritate, pentru ca este asimilat cu un demnitar, dar nu exista in momentul de fata, din datele pe care le avem, o procedura care sa fie lansata si i-am cerut dnei ministru sa analizeze, conform legislatiei, care sunt conditiile in care, eventual, procurorul general sa poata fi revocat si sa fie foarte clara si pentru noi si in dezbaterea publica si, in functie de asta, vom lua o decizie", a spus Ciolos in conferinta sustinuta la Palatul Victoria.

Surse oficiale au declarat luni pentru HotNews.ro ca premierul Dacian Ciolos ar putea discuta cu seful statului, la intalnirea programata in cursul dupa-amiezii, despre soarta procurorului general Tiberiu Nitu, in conditiile in care acesta refuza sa demisioneze dupa ce DNA l-a acuzat ca a beneficiat ilegal de coloana oficiala.

De asemenea, surse guvernamentale au informat ca la discutiile de la Cotroceni a participat si ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Potrivit surselor HotNews.ro, ministrul Raluca Pruna i-ar fi sugerat procurorului general Tiberiu Nitu intr-o discutie sa demisioneze.

Primul ministru, Dacian Ciolos si ministrul justitiei, Raluca Pruna, s-au abtinut pana acum in declaratiile publice sa se pronunte in acest caz.

Amintim ca Directia Nationala Anticoruptie a cerut luni, 25 ianuarie, incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, sub acuzatia de abuz in serviciu. Oprea este acuzat ca ar fi folosit resursele umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

Totodata, fostul ministru este acuzat ca ar fi incheiat un protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere, primind astfel "un folos necuvenit".

Procurorul general Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie-noiembrie 2015.

Intr-o prima reactie data publicitatii saptamana trecuta intr-un comunicat al Parchetului General, Tiberiu Nitu a sustinut ca a beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege: "Avand in vedere comentariile purtate in spatiul public referitoare la persoana mea, doresc sa precizez ca in intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice. Din acest punct de vedere, vreau sa precizez ca in cadrul activitatii desfasurate in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie am beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege, proportional cu riscurile si responsabilitatile acestei functii".

De notat ca DNA-ul i-a lasat o portita de scapare lui Tiberiu Nitu, aceea de a demisiona inainte de a incepe urmarirea penala impotriva lui, in conditiile in care in comunicatul in care se anunta punerea sub acuzare a lui Gabriel Oprea se vorbeste despre un "folos necuvenit procurorului general" dar nu si de acuzatia de complicitate la abuz la adresa lui Nitu. Mai multe aici.

De asemenea, intr-un raspuns transmis site-ului stiripesurse.ro, Consiliul Superior al Magistraturii explica in ce mod poate fi revocat procurorul general, in ce conditii, si precizeaza din proprie initiativa ca demisia este un act unilateral.

Fragment din raspunsul CSM:

"Potrivit dispzitiile art. 54 alin (4) din Legea nr. 303/2004 privind statulul judecatorilor si procurorilor, revocarea din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu ori la cererea adunarii generale, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru urmatoarele motive prevazute la art. 51 alin. (2) din acelasi act normativ:

- in cazul in care nu mai indeplineste una dintre conditiile necesare pentru numire in functia de conducere;

- in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;

- in cazul aplicarii unei dintre sanctiunile disciplinare".

In cazul procurorului Tiberiu Nitu, acesta in mod evident nu mai indeplineste una din conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere: buna reputatie. Citeste mai multe aici.