Fostul vicepremier Gabriel Oprea a explicat sambata, la Brasov, ca procurorul general al Romaniei a beneficiat de coloana oficiala in baza unui protocol incheiat intre "doua institutii partenere" si a explicat ca oficialul mentionat "are rang de ministru" iar cei din Ministerul de Interne au facut respectivul protocol "avand in vedere ca, in anumite conditii, are anumite misiuni importante", scrie Agerpres.

"Este un protocol intre cele doua institutii partenere, Ministerul de Interne lucreaza cu Parchetul General. Procurorul general are rang de ministru si toti din conducerea Ministerului de Interne, toti specialistii au semnat si au facut, ca specialisti, acest protocol, avand in vedere ca, in anumite conditii, are anumite misiuni importante', a declarat Gabriel Oprea, dupa o reuniune a UNPR la Brasov.

El a mai spus ca este normal ca orice reclamatie sa fie cercetata de procurori, iar in ce priveste acuzatiile care i se aduc a reafirmat ca "este nevinovat si o sa-si dovedeasca nevinovatia" si ca are "incredere in justitie'.

Intrebat daca va merge la audieri la Comisia Juridica, Oprea a declarat: "Am avocat, voi vedea daca voi merge sau nu".

Procurorul general Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie-noiembrie 2015, au declarat marti pentru AGERPRES surse judiciare. Una dintre cele doua infractiuni de abuz in serviciu de care este acuzat Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, are legatura cu incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general ar fi beneficiat in mod nelegal de coloana oficiala.

Procurorul general Tiberiu Nitu sustine ca a beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege si ca este de datoria lui sa se asigure ca in aceasta perioada activitatea Ministerului Public se va desfasura in conditii normale.

"(...) Vreau sa precizez ca in cadrul activitatii desfasurate in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie am beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege, proportional cu riscurile si responsabilitatile acestei functii", declara Tiberiu Nitu, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala. Conform DNA, infractiunea de abuz in serviciu consta in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

Biroul permanent al Senatului a transmis Comisiei juridice spre analiza solicitarea Justitiei privind inceperea urmaririi penale a senatorului Gabriel Oprea.

Senatorul Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, colegilor parlamentari sa voteze cererea de urmarire penala transmisa de DNA, pe motiv ca nu ar trebui prelungita perioada necesara stabilirii adevarului. Fostul ministru Gabriel Oprea a transmis in acest sens o scrisoare presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Comisiei juridice, Catalin Boboc.¬