Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, sambata, in timpul vizitei sale la Casa Creanga din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, ca in momentul de fata sunt incepute mai mult de 100 de santiere de restaurare a monumentelor, iar in 2016 "nu poate fi vorba" de a incepe unele noi, informeaza Agerpres.

"Ministerul are alocat, prin bugetul de stat pentru 2016, un fond pentru Programul National de Restaurare, care se deruleaza prin Institutul National al Patrimoniului, singura institutie care se ocupa de restaurare de monumente. In momentul de fata, sunt mai mult de 100 de santiere care sunt incepute. (...) Nu poate fi vorba in 2016 de a incepe noi santiere. (...) Prin urmare, solutia pe care o vad eu aici este cea propusa de conducerea Institutului Socola, o campanie de strangere de fonduri, contand pe buna credinta a comunitatii locale. Ma refer la persoane private, societati, agenti economici care vor sa remarce ca aceasta institutie functioneaza din 1804, ca aici a fost prima scoala de invatamant teologic romanesc, la care a invatat si Creanga", a declarat jurnalistilor ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Acesta a precizat ca ministerul pe care il conduce "e foarte atent la faptul ca obiective de patrimoniu clasate la categoria B, cum este acesta, se distrug in fiecare zi".

Dupa ce a vizitat imobilul in care a functionat primul seminar teologic din tara, Vlad Alexandrescu a spus presei ca Ministerul Culturii are un buget insuficient pentru a repara si reconsolida si aceasta cladire in cursul acestui an.

Oficialul considera ca odata restaurata, respectiva cladire ar trebui sa functioneze ca o anexa a spitalului, si nu ca un muzeu medical, asa cum intentiona conducerea singurului Institut de Psihiatrie din tara, Institutul Socola din Iasi.

Vizita de sambata a fost efectuata dupa ce, la inceputul acestei saptamani, conducerea Institutului Socola a lansat o campanie de strangere de fonduri destinata demararii lucrarilor de reparare si reconsolidare a unui imobil in care a functionat primul seminar teologic din tara, considerat fiind si ca "Sorbona" Moldovei, institutie unde si Ion Creanga a invatat pentru a deveni preot.

Ministrul Culturii a afirmat, totodata, ca in cursul zilei de sambata va efectua o vizita la Palatul lui Cuza din comuna Ruginoasa si va avea o intrevedere cu primarul interimar al Iasiului, Mihai Chirica.

In timpul acestei discutii, va fi prezentata situatia imobilului in care functioneaza Filarmonica de Stat. Din cauza degradarii avansate, artistii nu pot sustine concerte, motiv pentru care autoritatile locale vor ca unul dintre cinematografele din Iasi, Cinema Victoria, sa treaca de la RADEF in administrarea Primariei Iasi. Cinematograful ar fi astfel transformat in sala de concerte simfonice.

Tot in cadrul discutiilor ministrului Culturii cu primarul Chirica ar putea fi abordata si problema cinematografului Tineretului, un monument istoric parasit si abandonat, care s-a daramat in urma unui incendiu izbucnit iarna trecuta.