Mai multe marsuri de sustinere a familiei Bodnariu, ai caror copii au fost preluati de catre servicii norvegiene de protectie a copilului, se desfasoara sambata in tara. La Sibiu au iesit in strada peste doua mii de persoane, participantii scandand "Mama nu are inlocuitor". Peste 1.000 de persoane s-au solidarizat cu familia Bodnariu in cadrul unui miting organizat la Cluj. Iar aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat din toate colturile judetului, in fata Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, marea majoritate fiind membri ai cultelor penticostal si baptist.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Sibiu: Peste doua mii de persoane, la un mars de sustinere al familiei Bodnariu

Peste doua mii de persoane participa, sambata, in municipiul Sibiu, la un mars de sustinere a familiei Bodnariu si a altor doua familii carora serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet - le-a luat copiii, participantii scandand "Mama nu are inlocuitor", informeaza Mediafax.

Participantii la mars au pornit, sambata, la ora 12.00, din fata Garii din municipiul Sibiu, actiunea desfasurandu-se pe traseul: str. Constitutiei, Bulevardul Corneliu Coposu, Teatrul "Radu Stanca", pietonala Nicolae Balcescu, Piata Mare din Sibiu.

Oamenii au pancarte prin care isi arata sustinerea fata de familiile Bodnariu, Nan si Radulescu, sustinerea fata de familie in general si revolta fata de institutia Barnevernet din Norvegia: "Norvegia, reda copiii familiei Bodnariu", "Familia nu inseamna Statul".

Totodata, participantii la actiune scandeaza "Norvegia, reda copiii familiilor", "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copiii furati in Norvegia" si "Mama nu are inlocuitor", multi dintre participanti fiind insotiti de copii.

La miting participa si o delegatie de jurnalisti din Norvegia.

"Suntem uimiti de numarul impresionant de persoane angajate in aceste demersuri. Vrem sa aflam mai multe detalii despre reactia Romaniei in acest caz", a declarat Eystein Rossum, unul dintre jurnalistii din Norvegia.

La mitingul de la Sibiu participa si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, dar si reprezentanti ai mai multor biserici.

"Cerem institutiilor europene si autoritatilor romane sa se implice in corectarea abuzurilor facute de statul norvegian impotriva drepturilor fundamentale ale copilului si ale familiei. Potrivit Sfintelor Scripturi, noi credem ca familia este unirea dintre un barbat si o femeie, care isi cresc impreuna copiii. Vrem sa ne aparam familiile, valorile si identitatea noastra crestina", a declarat lect. univ. dr. Ioan Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti si pastor al Bisericii Crestine "Emanuel" din Sibiu.

Marsul urmeaza sa se incheie la ora 14:30.

  • Cluj: Peste 1.000 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu

Peste 1.000 de persoane s-au solidarizat, sambata, in cadrul unui miting organizat la Cluj, cu familia Bodnariu, ai caror copii au fost preluati de catre autoritatile norvegiene, informeaza Agerpres.

Pastorul penticostal Marin Pintilie a citit, in fata participantilor la miting, o declaratie in care condamna atitudinea autoritatilor norvegiene si cere mai multa implicare in rezolvarea cazului din partea autoritatilor romane.

"Suntem aici pentru a da citire declaratiei de solidaritate cu familia Bodnariu si cu celelalte familii care trec prin aceasta situatie. Suntem aici pentru a fi solidari cu o cauza pe cat de nobila, pe atat de dureroasa, cauza familiei Bodnariu, Marius si Ruth, tata si mama a cinci copii, doua fetite si trei baieti, care au fost smulsi cu brutalitate din bratele parintilor lor, in mod abuziv si ilegal, ilegal chiar din punctul de vedere al legislatiei norvegiene", a declarat Marin Pintilie.

El a afirmat ca autoritatile norvegiene i-au preluat pe cei cinci copii pentru ca unul dintre ei a intonat la scoala un cantec religios, "cantarea 'Maretul har' si pentru ca si-a permis sa afirme ca Dumnezeu pedepseste pacatul".

Marin Pintilie si-a declarat solidaritatea si cu alte familii aflate in situatii similare si a cerut "mai multa" implicare si determinare din partea autoritatilor romane.

"Domnule presedinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Dacian Ciolos, stimati membri ai guvernului, excelenta relatiiilor interstatale nu rezolva o situatie de criza si nu trebuie sa constituie un paravan pentru a se comite abuzuri. (...) Asteptam din partea alesilor nostri mai multa implicare, mai multa determinare', a mai spus Marin Pintilie.

Participantii la miting au purtat pancarte cu inscriptii in engleza, prin care cereau returnarea in familia lor a celor cinci copii. "Norway, it's time to give back our children!", "Reunite the Bodnariu family", "Norway, stop Barnevernet stealing children" - se putea citi pe trei dintre pancarte.

  • Bistrita-Nasaud: Subprefectul, primarul Bistritei si protopopul ortodox, la mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu

Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat sambata, incepand cu ora 13:00, in fata Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, pentru a participa la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu din Norvegia, marea majoritate fiind membri ai cultelor penticostal si baptist, informeaza Agerpres.

Participantii la miting au venit din toate colturile judetului, fiind adusi cu autocare pana in zona prefecturii.

Printre cei care au tinut sa isi arate sustinerea fata de cazul Bodnariu s-au numarat si subprefectul de Bistrita-Nasaud, Ovidiu Frent, primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, si protopopul ortodox de Bistrita, Alexandru Vidican.

Manifestarea a inceput cu rugaciunea "Tatal nostru" si cu doua imnuri religioase interpretate de un cor de copii, dupa care organizatorii mitingului au tinut discursuri in fata celor prezenti, prin care au cerut autoritatilor romane sa se implice in demersul de reintregire a familiei Bodnariu pe teritoriul Romaniei, au criticat masurile severe luate de serviciul de protectie a copilului norvegian si au ridicat problema traumelor cauzate tuturor membrilor familiei Bodnariu.

"Suntem alaturi de cei care sufera, pentru ca, iata, situatia de fata, pentru care ne-am adunat aici, vine sa confirme ca durerea, lacrima, suferinta nu au granita, culoare politica sau confesionala. Suferinta e suferinta si mama e mama, oriunde s-ar afla. Reprezint aici Biserica Ortodoxa din Bistrita, dar si pe mitropolitul Andrei, care este solidar cu aceasta actiune", a spus, in discursul sau, protopopul Alexandru Vidican.

La randul sau, primarul Bistritei a tinut sa traga un semnal de alarma fata de ceea ce se intampla in Norvegia.

"Ceea ce se intampla acum in Norvegia este un act de alienare a societatii umane. Actiunea este tintita, intentionat sau neintentionat, sa distruga familia, esenta civilizatiei umane. Eu nu cred ca statul si poporul norvegian pot fi responsabilizati, dar este acolo o ramura canceroasa care se dezvolta si care trebuie extirpata - si asta trebuie sa o faca cei care sunt acolo. Noi de aceea ne-am intalnit aici, ca sa atragem atentia ca ceea ce se intampla in Norvegia nu este caracteristic societatii umane. Civilizatia umana, noi, cei care suntem aici, suntem produsul familiei, al familiei crestine", a spus Ovidiu Cretu.

  • Maramures: Prefectul a primit o delegatie de protestatari privind cazurile familiilor Nan si Bodnariu

Aproape 1.000 de persoane de confesiune penticostala si ortodoxa au protestat, sambata, in Piata Revolutiei din municipiul Baia Mare, in semn de sprijin moral adresat familiilor Nan si Bodnariu, ai caror copii au fost preluati de sistemul de protectie al copilului din Norvegia.

O delegatie a protestarilor, formata din Ciurdas Cadmiel, directorul Liceului Penticostal, si pastorii Vanciu Vasile, Tudoran Grigore, Daniel Chereji si Vasile Paul, a fost primita de prefectul Anton Rohian, precizeaza un comunicat al Prefecturii Maramures, remis sambata Agerpres.

Conform sursei citate, protestatarii i-au inmanat prefectului o lista de semnaturi ale persoanelor care sustin cauza celor doua familii.

Prefectul Anton Rohian a afirmat ca s-a documentat privind situatia acestor familii si ca "problema principala care il preocupa sunt copiii".

"Este necesar sa se faca lumina in aceste cazuri, sa vedem cat este minciuna si cat adevar" , a spus prefectul Rohian, citat in comunicat.El a indemnat ca problema sa fie abordata "cu onestitate si sa nu fie tratata ca o ocazie de propaganda politicianista".

Potrivit comunicatului Prefecturii Maramures, Anton Rohian a promis ca va intocmi o nota catre Guvernul Romaniei, prin care va cere implicarea Ministerului de Externe in aceste cazuri, iar saptamana viitoare se va deplasa in comuna Sieu, pentru a se documenta la fata locului in ceea ce priveste modul de trai al familiei Nan.

Prefectul Anton Rohian a atras, insa, atentia asupra faptului ca in judetul Maramures "foarte multi copii sunt agresati si batjocoriti, mai ales cei care traiesc in pungile de saracie".

"Totodata, exista in judet 5.000 de copii lasati in intretinerea bunicilor, dupa ce parintii lor au plecat la munca in strainatate. Acesti minori nu au o copilarie fericita si adesea au responsabilitati mult prea mari pentru varsta lor. Cu toate ca numarul lor este foarte mare, societatea nu pare sa se preocupe de acesti copii, a mai spus prefectul, care a tinut sa sublinieze faptul ca ingrijorarea lui nu este doar de fatada", releva comunicatul citat.

In ceea ce priveste cazurile familiilor Nan si Bodnariu, prefectul judetului Maramures si-a exprimat increderea ca "ele vor fi rezolvate pana la urma, prin demersuri diplomatice si prin implicarea institutiilor abilitate".

Pe de alta parte, protestatarii au afirmat ca isi doresc ca legislatia norvegiana privind copilul si familia sa fie imbunatatita. Membrii delegatiei au tinut sa sublinieze faptul ca nu sustin violenta in familie, se mai arata in textul mentionat.

La protestul de sambata a participat si deputatul PNL Mircea Dolha, cel care recent a condus o delegatie din partea Parlamentului in Norvegia pentru a discuta cazul familiilor Nan si Bodnariu.