Proiectul de abrogare a prevederii legale ce permite reducerea pedepselor pentru lucrari stiintifice, in dezbatere publica

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 ianuarie 2016, 19:33 Actualitate | Esenţial


 documente
(29 Ian 2016) PDF, 31KB
Proiectul de ordonanta de urgenta privind abrogarea prevederii legale ce permite reducerea pedepselor pentru lucrari stiintifice elaborate de detinuti a fost pus, vineri, in dezbatere publica, putand fi consultat pe site-ul Ministerului Justitiei, scrie Agerpres.

Proiectul prevede abrogarea art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Textul care ar urma sa fie abrogat prevede ca 'in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate'.

In nota de fundamentare se arata ca 'prin abuzul de drept constand in fortarea dispozitiilor legale in vederea obtinerii beneficiului acordat persoanelor condamnate constand in reducerea duratei pedepsei in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, s-a conturat un fenomen cu un impact deosebit asupra legislatiei penale si executional-penale, care impiedica si denatureaza scopul si spiritul reglementarii executional-penale'.

In document se constata ca, mai ales in perioada 2014-2015, s-a inregistrat o crestere fara precedent a numarului lucrarilor stiintifice elaborate si publicate de catre persoanele condamnate aflate in executarea unei pedepse privative de libertate. S-ar fi ajuns, astfel, la 'deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum si la practicarea de catre unii beneficiari ai dispozitiilor legale (...) a unui adevarat abuz in utilizarea frecventa a acestor beneficii, generand in practica, nu numai oprobiul opiniei publice, dar si scurtarea considerabila a pedepselor, fara ca scopul general al acestora sa mai poata sa ajunga sa fie considerat atins'.

Potrivit statisticilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, fenomenul s-a accentuat in ultimii doi ani. Astfel, daca in 2006 nu a fost elaborata nicio lucrare, in 2007 au aparut patru lucrari, in 2008 doua lucrari, in 2009 sase lucrari, in 2010 si 2011 cate trei lucrari, in 2012 sase lucrari si in 2013 14 lucrari, in 2014 s-a ajuns la 89 de lucrari, iar in 2015 la 337 de lucrari.

In ceea ce priveste lucrarile aflate in curs de elaborare, statisticile arata ca numarul acestora a crescut de la 45 la data de 31 decembrie 2015 la 103 la data de 7 ianuarie 2016.

'In acest context creat in urma aplicarii dispozitiilor legale mentionate, apreciem ca unicul scop al persoanelor condamnate aflate in executarea unei pedepse privative de libertate in penitenciar, care elaboreaza lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, este reprezentat exclusiv de castigul zilelor de munca ce sunt considerate ca executate, avand, in acest fel, acces mai rapid mecanismul prin care pot solicita instantei de judecata liberarea conditionata. (...) In contextul actual, se constata ca prin activitatea de elaborare a unor lucrari stiintifice o persoana privata de libertate nu intentioneaza si nici nu mai este incurajata sa isi formeze o conduita corecta fata de ordinea de drept, fata de regulile de convietuire sociala si fata de munca, in vederea reintegrarii ei in societate, nerealizandu-se, de fapt, scopul si functiile generale de ordine publica ale pedepsei', se mai mentioneaza in expunerea de motive.

Potrivit documentului, publicarea in reviste stiintifice sau la edituri recunoscute nu este de natura sa confere caracter stiintific unei lucrari, iar recomandarea scrisa de un cadru didactic universitar privind relevanta tematicii in domeniul ales nu reprezinta o garantie ca lucrarea va respecta standardele unei creatii stiintifice.

'Nu exista norme foarte clare referitoare la supravegherea persoanei private de libertate in timpul afectat elaborarii lucrarii, in sensul ca normele existente nu asigura efectivitatea realizarii de catre detinut a lucrarii in cauza. Astfel, se tine doar evidenta formala a timpului afectat elaborarii lucrarii, neexistand o verificare reala a faptului ca persoana privata de libertate a desfasurat in mod efectiv munca de creatie stiintifica. Nu exista nicio dispozitie referitoare la recunoasterea caracterului stiintific al lucrarii publicate de organisme cu atributii in domeniul activitatii de cercetare stiintifica', se mai precizeaza in document.

O alta problema ar fi, in opinia initiatorului proiectului de ordonanta de urgenta, faptul ca actuala prevedere legala afecteaza increderea in actul de justitie.

'Apare, cu alte cuvinte, contrar interesului public general al societatii, ideea de justitie formala, dat fiind ca legea si organele care administreaza justitia ca serviciu public permit ca persoanele condamnate la pedeapsa inchisorii pentru savarsirea unor infractiuni sa isi execute pedeapsa in mod formal, fara a fi recuperate social, ci, dimpotriva, prin utilizarea abuziva si deturnarea de la scopul reglementarii a anumitor prevederi legale', se mai mentioneaza in expunerea de motive.1048 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Care este logica acestei legi? (Vineri, 29 ianuarie 2016, 20:06)

  bigbrother [utilizator]

  Cumva cei care ajung dupa gratii isi vor revarsa prinosul intelectual si vor deveni savanti ai inchisorilor? Vor incepe cumva sa-i educe pe detinuti despre finante, matematica, istorie si alte materii care se predau in scoli? Vor renunta cumva la motivele pentru care au ajuns dupa gratii daca vor scrie acele carti?

  Evident, este mai mult o intrebare retorica, ca multe alte legi si aceasta este data cu dedicatie. Sau daca la inceput a fost o idee buna, aceiasi indivizi care s-au "descurcat" in viata au gasit o solutie sa se "descurce" si in inchisoare. Si o vor face chiar daca legea se va schimba, pentru ca asta stiu sa faca, sa se "descurce".
 • 0 (8 voturi)    
  Ordonanta ne satisface ca oameni, doar atat ! (Vineri, 29 ianuarie 2016, 20:40)

  Susufler0 [utilizator]

  Omeneste e corect. Dpdv juridic, nu, din pacate !
  De principiu, daca munca fizica e apta sa iti scada din pedeapsa, atunci ar fi cu totul nedrept ca munca intelectuala sa nu aiba aceasta virtute. De altfel acesta a fost si rostul pt care nu a fost exclusa ca modalitate de scurtare a pedepsei nici chiar de comunisti. In penitenciare nu toti sunt vanjosi, nu toti sunt capabili de efort fizic, nu toti se pricep sa fie tamplari sau lacatusi. Ar fi discriminatoriu, de exemplu, ca un profesor aflat in executarea unei pedepse sa nu aiba posibilitatea sa-si reduca perioada de detentie prin scrierea unei carti (cu adevarat) stiintifice. Deci principala hiba a ordonantei este ca prin abrogarea articolului din lege care se refera la scrierea de carti stiintifice, actul normativ ajunge sa-i discrimineze pe detinuti. Cei care vor putea presta munci fizice, vor putea beneficia de munca lor in folosul lor. Cei care, din diverse motive, (invaliditate, boala), nu vor putea munci fizic, nu vor avea la dispozitie un alt mijloc de a-si usura (scurta) perioada de detentie, desi ar fi capabili din punct de vedere intelectual sa o faca, scriind, de exemplu. Sa ne intelegem bine : departe de mine gandul sa le tin partea pramatiilor ce s-au descoperit acum la ananghie, oameni de stiinta, dar decat sa se ia de catre un ministru al JUSTITIEI, o masura neconstitutionala, mai bine se inaspresc conditiile de "acceptare" a caracterului stiintific al lucrarilor scrise de catre detinuti in penitenciare.
  PS Altfel insa este incorect si faptul ca o lucrare scrisa , fie si in 5 zile (cate 3 ore pe zi, sa zicem), scurteaza durata pedepsei cu 30 de zile, in timp ce 5 zile de tamplarie (munca 3 ore pe zi), scade pedeapsa cu mult mai putin de 30 de zile.
  • +1 (5 voturi)    
   Legea creaza detinuti privilegiati (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 1:22)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Cei care ajung sa scrie lucrari stiintifice in serie in inchisorare, atunci cand nu au facut-o in libertate, nu au nicio chemare intelectuala. Chemarea lor e sa triseze sistemul, si au fost prinsi. Ar fi o mare ironie ca trisarea sistemului sa continue si in puscarie, un triumf al cleptocratiei, a celor ce pot fi orice prin bani furati - ca e normal de asteptat ca aceste lucrari sa fie cumparate.

   Munca fizica ii face pe toti puscariasii egali - milionari sau pauperi, destepti sau prosti, puternici sau firavi - pentru ca durata efectuarii muncii conteaza indiferent de posibilitati. Daca e pe lucrari stiintifice, atunci egalitatea in fata legii sa spulberat.

   In ceea ce priveste "nedreptatea" fata de cei care sunt invalizi sau bolnavi, asta e o chestie care mai degraba ar trebui sa-i descurajeze sa ajunga in puscarie. Ca au de ales.
   • +2 (4 voturi)    
    Trebuie elaborate criterii clare, (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 5:43)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    in raport de care o lucrare sa aiba sau nu caracter stiintific, tocmai pt ca puscariasii sa nu poata scrie opere stiintifice pe banda rulanta. Daca aceste criterii ar fi existat deja, cred ca peste 95 % din cartile scrise nu ar fi primit calificativul de lucrari stiintifice si, deci nu ar fi fost luate in considerare pt scaderea zilelor de inchisoare.
    In ceea ce-i priveste pe invalizi si pe bolnavi, atata timp cat nu a functionat "descurajarea", cum o numesti tu, trebuie sa functioneze principiul nediscriminarii, aceasta insemnand in cazul de fata ca invalizii si bolnavii trebuie sa aiba posibilitatea legala de a muncii dupa puterile si capacitatile lor, adica, daca nu pot presta munci fizice care sa-i ajute la scaderea pedepselor, sa aiba posibilitatea ca, in conditiile legii sa poata presta activitati intelectuale (sa scrie carti stiintifice, sa faca inventii si inovatii) care sa se traduca in scurtarea duratei pedepselor.
  • +2 (2 voturi)    
   ASA CRED EU (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 11:05)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   un profesor ajuns dupa gratii, daca asa-l pasc ideile, va scrie o carte "cu adevarat stiintifica" chiar daca nu-i scade nimeni mai multe zile fata de ceilalti detinuti, care muncesc fizic. macar sa-si umple timpul, ca un exercitiu de inteligenta.
 • +2 (6 voturi)    
  eh (Vineri, 29 ianuarie 2016, 21:05)

  Mazeta [utilizator]

  Că madam Prună nu știe legile, asta se știe. Dar nu le are nici cu logica. Cică doar munca fizică trebuie recompensată în închisoare, nu și cea intelectuală.
  • +1 (1 vot)    
   ieri (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 11:08)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   am citit ieri pe undeva ca ea crede ca-i o discriminare fata de cei care muncesc fizic si au in numar mai redus de zile sterse din pedeapsa. in acelasi fel ar trebui masurata si munca intelectuala a lui becali & co.
 • +4 (4 voturi)    
  si (Vineri, 29 ianuarie 2016, 21:43)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  uite asa bietul varan voikulescu mai sta. Poate pierde si alte procese si nu mai iese niciodata.
  • -2 (4 voturi)    
   Din pacate pentru voi o sa iasa (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 14:20)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   si multe zile fripte si nopti nedormite o sa va produca!!!
   • 0 (2 voturi)    
    din pacate (Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 21:46)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    pentru voi va pierde si procesul santaj la rcs, ''lucrarili'' lui ''stintifice'' sint degeaba, pina la urma isi va pierde si averea, poate intra si cameluta la ''pension'', e batrin, poate da sfintul si se imbolnaveste, poate si mai bine...In concluzie trebuie sa va cautati alt stapin, vladimir vladimirovici plateste tot mai putin, pretul petrolului scade vertiginos.
 • +3 (3 voturi)    
  Regimul de detenție insuficient reglementat. (Duminică, 31 ianuarie 2016, 9:57)

  asavreau [utilizator]

  A fost suficient să fie închiși câțiva//grei//ai hoției din România,ca să se vadă slăbiciunile sistemului penitenciar.În primul rând trebuie stabilit că toate pedepsele trebuie efectuate integral,eliberarea anticipată fiind posibilă în cazuri excepționale bine definite și numai pe baza unei hotărâri a aceleiași instanțe care a hotărât condamnarea.Este ilar acum,când o instanță inferioară desființează o condamnare dată de ÎCCJ.Munca și orice altă lucrare nu pot fi condiții de eliberare anticipată,ci numai realizarea programului de reeducare și însușirea de către condamnat.Condamnatul ar trebui evaluat lunar, trimestrial,efectuarea diferitelor munciși alte lucrări fiind doar o posibilitate de îmbunătățire a condițiilor de detenție.Acum,niște borfași din mafia politico-economică,au pus pe butuci sistemul de detenție,acțiunea de reeducare a acestuia fiind compromisă,cei eliberați condiționat sunt mai sfidători și puși pe hoții ca înainte.
 • +2 (2 voturi)    
  Schimbati legea in felul urmator: (Duminică, 31 ianuarie 2016, 11:37)

  John M. [utilizator]

  borfasii sa stea la mititica pana platesc tot prejudiciul pana la ultimul leu.
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i suficient. (Duminică, 31 ianuarie 2016, 11:58)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Să plătească,dar să stea la pușcărie atât cât sa stabilit prin sentința definitivă.Închisoarea are rolul îndreptării condamnatului și dacă acesta nu este reeducat nu trebuie eliberat.Sa văzut,sunt situații când un condamnat nu trebuia eliberat nici la termenul stabilit de instanță,cu atât mai puțin să fie eliberat de o instanță inferioară celei care a stabilit condamnarea.Mafia politico-economică compromite sistemul judiciar,și-a infiltrat reprezentanți la nivele de decizie(CSM,UNJR)și fac reglementări favorabile lor,în contradicție și cu legea.Sistemul judiciar creat de USL și guvernarea Ponta batjocorește românii,considerându-i,conform mentorului lui Ponta,poulimea.Ponta întotdeauna sa certat cu justiția când a încarcerat un borfaș de-al lui.Năstase făcea la fel.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version