Fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso spune ca Romania este pregatita sa devina membra a Spatiului Schengen si ca isi doreste ca acest lucru sa se intample cat mai repede, chiar daca acum UE "e mai prudenta sau are suspiciuni". Barroso a spus, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca, desi nu se mai afla intr-o pozitie oficiala, crede ca Romania este pregatita sa devina o tara membra a Spatiului Schengen, aspect pe care l-a sustinut si cat timp a fost presedintele Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

"Au fost in acel moment dubii si am spus atunci ca Romania e mai bine echipata decat alti membri existenti. Nu vad niciun motiv sa se schimbe situatia de atunci, mi se pare ca Romania trebuie sa fie o tara membra Schengen. Cred ca va creste securitatea in Europa. Inteleg ca exista provocari cu refugiatii si atunci Uniunea Europeana e mai prudenta sau are suspiciuni, dar in mod sincer nu va pot spune clar (daca Romania poate deveni membra Schengen - n.r.). Imi doresc, insa, sa se intample mai repede", a spus Barroso.

Referindu-se la criza refugiatilor, Barroso a afirmat ca aceasta reprezinta "o provocare importanta" pentru Europa: "Este si o criza economica. Ceea ce este in joc nu e doar o problema economica. Totul s-a intamplat brusc cu acest flux de migranti. Astfel au aparut probleme legate de xenofobie. Trebuie sa avem curajul sa explicam ce se intampla. Cei mai multi refugiati vin aici pentru ca sunt in situatii disperate. Trebuie sa aratam ca suntem umani, pentru ca exista un razboi in tara lor si noi trebuie sa ii primim. Daca as fi un tata sirian, as face toate eforturile sa traiesc in pace. Le cer europenilor sa faca acest exercitiu moral. Acesta este un prim punct, un efort umanitar", a afirmat Jose Manuel Barroso.

Fostul presedinte al Comisiei Europene considera ca adevarata problema o reprezinta grupurile de oameni adusi de diferite organizatii ilegale, impotriva carora Europa trebuie sa lupte, deoarece are responsabilitatea sa isi apere granitele.

Barroso a afirmat ca "exista trafic de prostitutie, de copii sau de terorism" si, chiar daca oamenii trebuie sa fie solidari fata de refugiati, in fata celor care le pun siguranta in pericol trebuie sa fie duri: "Sunt voci care cred ca aceasta problema pune in dificultate securitatea din Spatiul Schengen. E fals. Schengen incearca sa rezolve aceasta problema. Ceea ce trebuie sa facem acum e sa colaboram intre serviciile secrete. Daca cineva crede ca ar trebui sa punem garduri intre tari, ma intreb care e avantajul? Ceea ce trebuie sa facem e sa crestem gradul de cooperare intre serviciile secrete pentru protejarea granitelor. Cred ca vom fi in stare sa rezolvam aceasta problema, dar am ideile mele. Trebuie sa ne adaptam in mod constant. Cred ca vom gasi o solutie, dar nu cred ca solutia e sa ridicam garduri intre tari. Sunt realist, nu cred ca vom avea un serviciu secret comun, dar cooperarea trebuie sa fie mai stransa", a spus Barroso.

Jose Manuel Durao Barroso se afla, vineri, la Timisoara, unde a primit din partea Universitatii de Vest titlul de Doctor Honoris Causa.