Presedintele TIFF, Tudor Giurgiu, va face parte in urmatoarele luni din echipa executiva care se va ocupa de candidatura orasului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, transmite Agerpres.

Tudor GiurgiuFoto: Arhiva personala

Recent, in urma deciziei juriului international, municipiul Cluj-Napoca a intrat in etapa finala a selectiei Capitalei Europene a Culturii pentru anul 2021, alaturi de alte trei orase: Baia Mare, Bucuresti si Timisoara. Decizia finala a juriului va fi luata in toamna acestui an dupa parcurgerea altor etape necesare incheierii proiectului de candidatura.

In cursul zilei de miercuri directorul executiv al Asociatiei Cluj Capitala Culturala Europeana 2021, Florin Morosanu, a anuntat, in cadrul adunarii generale a membrilor asociatiei, care sunt directiile care vor fi urmate in lunile viitoare. El a afirmat ca experienta regizorului Tudor Giurgiu, care este si fondatorul TIFF, eveniment extrem de important in candidatura Clujului la titlul de Capitala Culturala Europeana, va fi de foarte mare ajutor echipei care se ocupa de acest proiect.

Din echipa executiva care va gestiona proiectul candidaturii municipiului Cluj-Napoca la acest important titlu European mai fac parte, alaturi de alte persoane, si managerul cultural Rarita Zbranca, recent premiata la AFCN, si Mihai Pop, manager al Galeriei Plan B din Cluj, pe care a fondat-o alaturi de pictorul Adrian Ghenie, care prezent locuieste la Berlin si ale carui tablouri au ajuns cunoscute in anii din urma in marile galerii europene.

Referitor la recomandarile juriului international, Florin Morosanu a explicat miercuri ca echipei i s-a recomandat sa aduca proiecte concrete referitoare la modul in care va fi valorificata mostenirea Capitalei Culturale Europene.

Florin Morosanu a precizat ca echipa s-a concentrat foarte mult pe elaborarea conceptelor si identitatii de imagine a proiectului Cluj - Capitala Culturala Europeana, lucru care a fost apreciat de juriu. In ceea ce priveste proiectele concrete, desi au fost conturate cateva, acesta este un capitol la care se va lucra mai intens in perioada urmatoare. Printre proiectele pe care asociatia doreste sa le sprijine in vederea candidaturii se numara crearea crearea unui centru de arta contemporana sau revalorificarea raului Somes ca motor verde al orasului, dar si ca zona care poate fi animate prin diferit proiecte culturale. De asemenea, asociatiei i s-a mai recomandat intarirea legaturilor cu alte orase europene.

Juriul international va vizita Clujul la finalul verii in acest an, urmand ca numele castigatorului final sa fie anuntat in toamna. Orasul care va castiga aceasta competitie interna va fi Capitala Culturala Europeana in anul 2021.