Seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, s-a intalnit marti cu viceamiralul Clive C. C. Johnstone, comandantul Componentei Aliate Maritime a NATO (MARCOM), cu care a discutat, printre altele, modalitatea de diversificare a cooperarii, prin participarea navelor statelor membre NATO si partenere la exercitii organizate de Romania in Marea Neagra.

Fregata Regina MariaFoto: Navy.ro

Seful SMG a lansat invitatia de utilizare a centrelor de instruire aflate pe teritoriul Romaniei de catre militarii NATO, in scopul consolidarii cooperarii la nivel aliat si regional in domeniul naval, potrivit unui comunicat al SMG.

Discutia vine in contextul in care Romania doreste crearea unei forte navale a NATO in Marea Neagra. Masura este regasita in cadrul prioritatilor strategice ale Ministerului roman al Apararii, publicate luni pe site-ul guvernului.

La capitolul "Constituirea de structuri multinationale pe teritoriul" se prevede:

"Lansarea initiativei pentru constituirea unei Grupari navale NATO in Marea Neagra, denumita generic Flotila Aliata in Marea Neagra / Black Sea Flotilla".

Potrivit sursei citate, demersurile vor incepe in februarie 2016 iar ca termen de finalizare este prevazuta luna octombrie a aceluiasi an.