Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, si alte doua cadre didactice ale Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu nu s-au prezentat astazi la Comisia de Etica a institutiei de invatamant superior, care ii audiaza pe profesorii ce au avizat lucrari ale unor puscariasi. Streza a transmis un puncte de vedere, in care sustine ca nu a coordonat lucrarea lui George Becali "Iubirea milostiva si mantuitoare", ci a dat "o binecuvantare" cartii respective, au declarat surse universitare pentru Mediafax.

IPS Laurentiu StrezaFoto: Agerpres

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a anuntat intr-un comunicat de presa ca membrii Comisiei de Etica, care s-au reunit marti in sedinta, au amanat luarea unei decizii in ceea ce priveste cadrele didactice care au avizat lucrarile stiintifice scrise in detentie de catre puscariasi. Motivul: nu au putut fi audiati toti cei implicati, relateaza Mediafax.

Universitatea precizeaza ca "in fata comisiei s-au prezentat conf. univ. dr. ing. Mirela Stanciu, de la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului, si prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Invatamant la Distanta si Frecventa Redusa, in timp ce prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu, din cadrul Facultatii de Inginerie, si prof. univ. dr. Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, si-au formulat si transmis in scris punctele de vedere. Conf. univ. Doru Poiana de la Facultatea de Drept a formulat o cerere de amanare, neputand fi prezent intrucat este aparator intr-un dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia".

"Dupa ce vor fi audiati toti cei implicati in acest caz, Comisia de Etica va lua o hotarare, care va fi facuta publica in integralitate", anunta institutia de invatamant superior.

Amintim ca Ministerul Justitiei a trimis la inceputul lunii, la solicitarea HotNews.ro, lista integrala a profesorilor universitari si a conferentiarilor care le-au acordat recomandare scrisa puscariasilor, pentru cartile scrise de acestia in ca sa scape de puscarie mai repede. Pe lista se afla si IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, dar si IPS Teodosie, arhiepiscop al Constantei si Tomisului, ambii cu avize acordate lui Gigi Becali.

Dupa ce a aparut lista profesorilor, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa le solicite universitatilor "o analiza punctuala a cazurilor" (sursa si detalii). Rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS), Ioan Bondrea, a declarat apoi ca "publicarea unei lucrari in afara spatiului academic al Universitatii 'Lucian Blaga' din Sibiu este un act personal". "In speta de fata vorbim despre girarea unei lucrari in nume personal, de catre IPS Laurentiu Streza, iar noi nu putem ingradi in niciun fel un profesor sa isi asume un astfel de demers", a afirmat, in urma cu doua saptamani, rectorul universitatii (sursa si detalii).

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a anuntat pe 12 ianuarie 2016 ca ii propune guvernului ca, printr-o ordonanta de urgenta, sa fie abrogata dispozitia care ii scuteste de inchisoare pe detinutii-scriitori.

In aceeasi zi, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat ca s-a autosesizat in cazul zecilor de puscariasi care au scris carti in penitenciar si a inceput cercetari pentru presupuse infractiuni de favorizare a faptuitorului (sursa si detalii).

Citeste si: