Romania ocupa locul 32 din 35 de tari studiate in editia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) si se afla pe ultimul loc la cea mai importanta categorie de indicatori - rezultatele tratamentelor, se arata in raportul dat publicitatii marti de euro-health.ro, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) este realizat de compania suedeza Health Consumer Powerhouse. Romania a obtinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflandu-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) si Muntenegrului (484).

Autorii comenteaza ca "Romania are probleme severe cu managementul intregului sau sector public" si ca, alaturi de Albania si Bulgaria, "sufera din cauza unei structuri invechite de asistenta medicala, cu o proportie ridicata si costisitoare de internari".

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupati in sase categorii: drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de asteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele. Combinatia acestor indici - obtinuti din studii si baze de date internationale si din chestionare administrate asociatiilor de pacienti - isi propune sa descrie felul in care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

La cea mai importanta categorie, rezultatele tratamentelor, Romania a obtinut 104 puncte din 250, clasandu-se pe ultima pozitie, alaturi de Macedonia.

Fata de anul trecut, cand Romania a avut "rosu pe linie" la toti cei opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare si reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.

S-au inregistrat insa in continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantila, supravietuirea in cancer, anii potentiali de viata pierduti, infectiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor si depresie.